DNA-onderzoekers: Utrechts stadsrecht gemaakt van kalf

UTRECHT - DNA-onderzoek wijst uit dat het stadsrecht van Utrecht gemaakt is van een kalf. Het onderzoek werd uitgevoerd door restauratoren van Het Utrechts Archief en wetenschappers van de Universiteit van York. Het is voor het eerst in Nederland dat dergelijk DNA-onderzoek naar documenten werd gedaan.
Utrecht beschikt over het op één na oudste stadsrecht van Nederland en werd uitgegeven door Keizer Hendrik V in 1122. Hij liet de Utrechters een eed van trouw afleggen en gaf ze in ruil voorrechten, zoals vrijstelling van tolbetaling en het recht om een stadswal te bouwen. Daartoe vaardigde hij op 2 juni van dat jaar twee oorkonden uit, die beide als origineel bewaard zijn en zich bevinden in de collectie van Het Utrechts Archief.

KOSTBAAR

Restauratoren van Het Utrechts Archief restaureerden beide stukken. Ze wilden door middel van DNA-onderzoek te weten komen welk dierlijk materiaal het perkament bevat. De oorkonden werden vervolgens op DNA-niveau onderzocht door de Universiteit van York. Daaruit bleek dat ze beide zijn gemaakt van hoogwaardig kalfsleer, dat in de twaalfde eeuw erg kostbaar was.
Volgens het Utrechts Archief zegt de uitkomst van het onderzoek iets over authenticiteit van de documenten, de maatschappelijke waarde ervan en over de tijdsgeest. Ditzelfde onderzoek wil het archief nu ook gaan toepassen op de andere oude oorkonden.

STADSDAG

Tijdens de Stadsdag op 2 juni, dat is komende dinsdag, vertelt de restaurator van het archief meer over het DNA-onderzoek. Op de verjaardag van de stad Utrecht staan sowieso nog veel meer activiteiten gepland. Zo kunnen bezoekers met bekende historici langs plekken uit de Utrechtse geschiedenis wandelen of met een klokkenluider mee de Domtoren op.
De Stadsdag is een initiatief van onder meer Het Utrechts Archief en Museum Catharijneconvent en Pontifex.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.