Controlebericht NL-Alert laat soms even op zich wachten

PROVINCIE UTRECHT - NL-Alert, het alarmsysteem voor grote noodtoestanden, is maandag opnieuw getest. Ook deze keer bleek niet iedereen het verwachte controlebericht direct te ontvangen.
Rond 12.00 uur werd in het hele land een tekstbericht gestuurd, waarmee miljoenen mensen konden zien of ze hun telefoon goed hebben ingesteld. Eerdere landelijke testen verliepen niet vlekkeloos. Ook nu reageerden al snel na het middaguur mensen op de berichtgeving van RTV Utrecht, dat zij het controlebericht nog niet of erg laat hadden ontvangen.

DRUKTE

De Veiligheidsregio Utrecht meldt desgevraagd dat het door drukte op het telefoonnetwerk wel een kwartier kan duren voor alle berichten binnen zijn gekomen. Hoewel NL-Alert het telefoonnetwerk omzeilt is het systeem wel afhankelijk van de telefoonproviders, zegt een woordvoerder. Bij een echte calamiteit zal dat naar verwachting geen problemen opleveren, omdat het gebied waarbinnen het alarm wordt verstuurd veel kleiner zal zijn.
Sinds de invoering anderhalf jaar geleden is NL-Alert dertig keer ingezet bij grote branden, noodweer en het ontmantelen van een opgegraven bom. Eind mei werd al op kleinere schaal een proef gedaan in de omgeving van Den Dolder en Soest.

LUCHTALARM

De test van maandag viel samen met het luchtalarm dat elke eerste maandag van de maand wordt gecontroleerd. Dat ging vorige maand niet af, omdat het toen Bevrijdingsdag was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.