Nieuwe test met NL-Alert

PROVINCIE UTRECHT - De overheid heeft een nieuwe test gehouden met NL-Alert. Wie de waarschuwingsdienst op zijn smartphone heeft geïnstalleerd kreeg maandag om 12.00 uur een controlebericht. Ook ruim na twaalven kwamen op een aantal toestellen nog berichten binnen. Sommige ontvangers kregen er meerdere.
De proef wordt gehouden om te testen of de mobieltjes goed zijn ingesteld. Met het systeem wil de overheid bij bijvoorbeeld een grote brand, een dreigende overstroming of problemen met drinkwater mensen in de omgeving waarschuwen. In het maandagmiddag verzonden bericht werd duidelijk vermeld dat het om een test ging en dat de ontvangers niets hoeven te doen.

KLACHTEN

Het systeem wordt regelmatig met tussenpozen van enkele maanden getest. Tot nu hebben telefoongebruikers steeds geklaagd dat ze het controlebericht niet hadden ontvangen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat de tests technisch goed verlopen en dat de klachten meestal te herleiden zijn tot een onjuiste instelling van de telefoon.
De meeste nieuwe mobiele telefoons ontvangen NL-Alert automatisch. Op andere toestellen moet de gebruiker het systeem zelf installeren. In de loop van het jaar kunnen ook telefoons die het snelle 4G-internet gebruiken de berichten ontvangen. Sommige klanten van KPN kunnen NL-Alert nu al via het 4G-netwerk ontvangen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.