Klinknagels in de Lekdijk bij Vianen

VIANEN - De Lekdijk bij Vianen wordt de komende maand voorzien van 275 klinknagels van reuzenformaat. Donderdag begint waterschap Rivierenland met het boren van het eerste gat voor het aanbrengen van een klinknagel. De stalen pennen, die in drie rijen boven elkaar in de dijk verdwijnen, moeten de zwakke Lekdijk op die plek verstevigen.
Het toepassen van klinknagels voor dijkverbetering is verzonnen door het Consortium Dijkvernageling, een samenwerkingsverband van aannemers en ingenieurs. In het buitenland worden de megaklinknagels al gebruikt in de spoor- en wegenbouw. Het consortium heeft tien jaar gerekend om de techniek geschikt te maken voor Hollandse dijken.
Een boormachine boort gaten in de dijk en schiet de klinknagels erin. Het gat wordt opgevuld met cement en water. Na ongeveer een week worden de spijkers aangespannen, zodat het dijklichaam steviger wordt. Daarna komt er weer gras op de dijk.
Het gaat in Vianen om een proef, die nog niet eerder in een Nederlandse dijk is gedaan. Dijkbeheerders van waterschap Rivierenland houden het proefvak scherp in de gaten. Als het experiment niet verloopt zoals verwacht, gaat het schap de Lekdijk alsnog op de gewone manier verstevigen.
De klinknageldijk is één van de nieuwe technieken om dijken te verbeteren zonder ze aldoor hoger en breder te maken. Op andere plekken wordt geëxperimenteerd met onder andere geotextiel in de dijk, met stalen buizen die overtollig water uit het dijklichaam laten weglopen en met nieuwe kunststeensoorten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.