Rijk trekt miljoenen uit voor park Huis Doorn

DOORN - Na de zomer gaat het Rijksvastgoedbedrijf het groen rond het landhuis op de Utrechtse Heuvelrug in Doorn onder handen nemen. Hierdoor moet het park aan de Langerbroekweg de vroegere allure weer uitstralen.
Op dit moment liggen het park en het bos er verwaarloosd bij, zegt het Rijksvastgoedbedrijf. Aan sommige delen is al twintig jaar niets gedaan en er staan tweehonderd jaar oude bomen die bijna dood zijn. Ook zijn er ooit bomen geplant op plekken waar ze niet horen.
Naast het kappen van oude en het planten van nieuwe bomen, komen er nieuwe wandelpaden en worden bestaande paden hersteld en zichtlijnen teruggebracht. In de grachten en vijvers moet de waterstand omhoog en de waterkwaliteit beter.
Het beheer van het park en de tuin, vermoedelijk naar ontwerp van de architect Hendrik van Lunteren, is in 2010 overgenomen door het Rijksvastgoedbedrijf. Het geld voor renovatie is afkomstig van het Rijk. Het park blijft vrij toegankelijk.
EERSTE WERELDOORLOG
Huis Doorn is vooral bekend door de Duitse ex-keizer Wilhelm II die er na de Eerste Wereldoorlog ging wonen en er bleef tot aan zijn dood in 1941. Het monumentale pand is in bezit van de staat en doet dienst als rijksmuseum.
Enkele jaren geleden schrapte het Rijk een groot deel van de subsidie van een half miljoen voor het museum. Uiteindelijk kon het museum openblijven door de hulp van een zeer groot aantal vrijwilligers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.