Stad Utrecht viert verjaardagsfeest

UTRECHT - Het is dinsdag precies 893 jaar geleden dat de Domstad stadsrechten kreeg. Daarom zijn er dinsdagavond rondleidingen gepland langs historische plekken, zijn er vertellers in Bar Walden, worden de klokken geluid en is een klassiek concert in de Domkerk.
De stadsrechten heeft Utrecht te danken aan de Duitse keizer Hendrik de Vijfde, vertelt Hannah Jansen van het Utrechts Archief. "In ruil voor eeuwige trouw kregen de inwoners van Utrecht de stadsrechten en dat betekende best wel wat", zegt Jansen. "Dat houdt bijvoorbeeld in dat Utrecht een eigen bestuur kreeg en een eigen rechtbank."
In Het Utrechts Archief zijn de officiële stukken uit 1122 te bekijken. Het stadsrecht-document is eerder dit jaar onderzocht en blijkt gemaakt te zijn van kalfsleer, in die tijd een erg exclusief product. Dat toont volgens het Utrechts Archief aan hoe waardevol zulke rechten waren.
Er is één stad in ons land met oudere stadsrechten en dat is het Friese Stavoren. Die kreeg de rechten in 1061, die in 1118 werden bekrachtig door Hendrik de Vijfde.

Hannah Jansen van het Utrechts Archief over de Stadsdag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.