Wetenschappers: Ramen Zandpad moeten weer open

UTRECHT - Het is van groot belang voor de prostituees dat raamprostitutie zo snel mogelijk weer wordt toegestaan in Utrecht. De sluiting heeft illegale prostitutie in de hand gewerkt. Dat zeggen de onderzoekers die de effecten hebben onderzocht van het sluiten van de boten op het Zandpad en de ramen in de Hardebollenstraat.
In het rapport is onder meer te lezen dat prostituees er veel slechter aan toe zijn sinds de sluiting van de prostitutiezone in 2013. Veel vrouwen die op het Zandpad werkten, kijken met weemoed terug naar de tijd dat de ramen daar toegestaan waren. Het was veilig en de werkcondities waren goed, zeggen ze in het onderzoek. Exploitant WEGRA had zijn zaakjes goed voor elkaar, aldus het rapport.
Prof. Dr. Dina Siegel, de Utrechtse hoogleraar criminologie die het onderzoek leidde, zegt dat de uitkomst heel dubbel is. "De gemeente wilde mensenhandel bestrijden, dus de bedoeling was heel goed. Maar aan de andere kant, als we kijken naar de gevolgen, is het sluiten van de boten en ramen niet goed geweest", zegt Siegel.

STRAF

Er waren misstanden, maar dat waren kleine aantallen, zegt Siegel. De grote groep had daar niets mee te maken. Volgens Siegel is er sprake van een collectieve straf. De gemeente heeft volgens haar niet goed nagedacht over de gevolgen voor de vrouwen. "Er was geen plan B."
"Uit onderzoeken uit binnen- en buitenland weten we dat als legale prostitutie niet mogelijk is, mensenhandel snel opkomt als alternatief." Siegel vindt het daarom logisch dat de stad de raamprostitutie snel weer toestaat.

SAMENWERKEN

De onderzoekers zeggen dat politie en exploitanten onvoldoende samenwerkten om mensenhandel tegen te gaan. Er was te weinig overleg, aldus de wetenschappers. De gemeente heeft een bestuursrapportage over het Zandpad gemaakt, maar die is geheim. Oud-exploitant WEGRA roept de gemeente op om dat rapport openbaar te maken.
De zaak heeft ook aandacht van de landelijke politiek. De SP zegt dat de gemeente heeft gefaald door het Zandpad te sluiten en wil nu opheldering van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.
Het complete rapport wordt eind augustus beschikbaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.