Burgemeester Van Zanen: Leren van Zandpad-rapport

UTRECHT - De gemeente Utrecht zal lering trekken uit het onderzoekrapport over de sluiting van de peeskamers in de stad. In het voorjaar van 2017 moet de nieuwe prostitutiezone bij het Zandpad klaar zijn. Dat zegt burgemeester Jan van Zanen in een vraaggesprek met RTV Utrecht.
Utrecht sloot de peeskamers op het Zandpad in de zomer van 2013 om de sector schoon en veilig te maken. Maar volgens de onderzoekers is een aantal vrouwen nu in de illegaliteit terechtgekomen en uit zicht geraakt. Ook blijkt dat veel prostituees die hier werkten financiële problemen hebben en kampen met een verslechterde gezondheid, stellen de onderzoekers van het Information & Research on Organised Crime (Ciroc). In augustus verschijnt hun volledige rapport.
- Meneer Van Zanen, als u nu terugkijkt, is het sluiten van alle ramen in Utrecht niet te radicaal geweest?
"Ik was destijds zelf geen burgemeester, maar sta er achter. Ik weet dat er niet over één nacht ijs is gegaan. Vaststaat dat wij vergunningen moesten verlenen en dat niet konden toestaan. De omgekeerde redenering zou dan zijn dat wij een oogje dicht zouden moeten knijpen, maar dat kon niet want er waren misstanden. Wat we dus bij de nieuwe prostitutiezone moeten doen is A: voorkomen dat er misstanden plaatsvinden en B: voorkomen dat iedereen weg moet als iemand iets verkeerd doet, maar dat is achteraf."
- Dus er had destijds meer nuance moeten zijn, waardoor veel vrouwen die geen slachtoffer waren hadden kunnen blijven?
"Weet u, achteraf is alles makkelijk. Het is een zeer verdedigbaar besluit geweest. Ik probeer nu met het college en de raad een nieuwe prostitutiezone te creëren. De rotte appels moeten aangepakt worden en we moeten voorkomen dat iedereen brodeloos wordt als er sprake is van een misstand."
- Maar duurt het niet veel te lang voordat de nieuwe zone er is?
"Ja, dat vind ik ook, maar ik moet me ook aan de wet- en regelgeving houden. Er zijn ruimtelijke procedures, bezwaren, er moet een bestemmingsplan komen. Dat doen we zo snel mogelijk. Het heeft echt urgentie. Ik hoop dat investeerders zich ook gaan intekenen op de tender. In het voorjaar van 2017 moet de nieuwe zone klaar zijn."
- Bent u geschrokken van de resultaten van het onderzoeksrapport over de sluiting van de raamprostitutie? Het zou slecht gaan met de gezondheid van de prostituees die in Utrecht werken en ze zijn uit het zicht geraakt na de sluiting.
"Het volledige rapport verschijnt in augustus, maar ik neem het zeer serieus. Het onderwerp is beladen en emotioneel. Dat snap ik ook. We moeten ervan leren. Wat ik in ieder geval heb geleerd is dat we in het nieuwe beleid moeten zorgen dat het niet verlenen van de vergunning ertoe leidt dat iedereen zonder werk komt te zitten."
- Wij horen dat prostituees nu bijvoorbeeld op de Amsterdamsestraatweg zitten, volledig uit het zicht van de hulpverlening. Dat moet een zorg zijn voor u.
"Zeker, dat was en is een zorg. Heel veel vrouwen zijn weer aan het werk, moet ik aannemen. Wij hebben aangeboden om hulp te verlenen. Die hulpverlening is er nog steeds, maar daar moet dan wel gebruik van worden gemaakt. Als de vrouwen zich willen melden dan kan dat. Ondertussen werken wij hard aan de nieuwe zone."
- Dan Caja van Tolie van prostitueecoöperatie Freya. Zij heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor 17 nieuwe ramen in de Hardebollenstraat. Komen daar toch weer peeskamers?
"Zolang er een bestemming op ligt, kan ik dat niet uitsluiten. Dat zeg ik al een jaar en vijf maanden. Er zijn vergunningsaanvragen gedaan en die zijn beoordeeld en afgewezen. Er loopt nu een rechtszaak. Wij gaan weer om de tafel zitten met de betrokkenen. Ik kan niet uitsluiten dat er ooit weer prostitutie komt als er een goede vergunningaanvraag komt."

Interview met Jan van Zanen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.