OM wil Utrechtse hennepbroers achter tralies

UTRECHT - Tegen twee broers uit Utrecht (31 en 32) en een medeverdachte zijn woensdag celstraffen geëist wegens hennephandel.
Volgens justitie hebben de mannen zich schuldig gemaakt aan hennepteelt, diefstal van stroom, wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Hij eiste celstraffen van een half tot anderhalf jaar.

ONDERZOEK

Het onderzoek naar de mannen begon met restinformatie uit een ander onderzoek waarbij de vingerafdrukken van een van de verdachten was gevonden op een sealbag met henneptoppen. Door het afluisteren van telefoons en observatie van personen en locaties ontstond er een beeld van de organisatie.

ROLVERDELING

De 32-jarige verdachte uit Utrecht zorgde volgens justitie voor de inrichting, het onderhoud en de oogsten van de hennepkwekerijen. Zijn 31-jarige broer, eveneens uit Utrecht, zorgde voor de opbouw en de beveiliging van de kwekerijen en regelde katvangers die huurpanden op hun naam zetten waarin de kwekerijen gebouwd werden.
De 74-jarige medeverdachte uit Rijnsburg huurde drie panden waarin de kwekerijen werden gebouwd. Hij hield toezicht op de kweek en de oogst en onderhield contact met de oudste broer. De hennepkwekerijen waren ondergebracht in panden in Oegstgeest, Hilversum, Aalsmeer en Leidschendam.

INVALLEN

Op 2 oktober 2013 en 7 januari 2014 werden hier invallen gedaan. In Oegstgeest lag ruim 24 kilo aan henneptoppen te drogen. In Hilversum was een kwekerij met 149 planten in werking. Dat was ook het geval in Aalsmeer, daar stonden 345 planten. En in de kwekerij in Leidschendam werden 880 planten aangetroffen.

WAPENBEZIT

In alle kwekerijen werd elektriciteit gestolen. Wapenbezit wordt alleen een van de twee Utrechtse broers ten laste gelegd. Bij een doorzoeking in zijn huis is een stroomstootwapen gevonden in een kast in de woonkamer. Bij de andere broer zijn ook wapens gevonden, verstopt in de meterkast en onder een tuintrap, maar het is niet te bewijzen dat deze verdachte deze wapens ook echt voorhanden heeft gehad. Sporen ontbreken en de verdachte ontkent; voor dit feit vraagt de officier vrijspraak.
Hij achtte wel bewezen dat de mannen zich in de periode september 2013 tot januari 2014 in georganiseerd verband hebben beziggehouden met hennepteelt. De officier benadrukte de 'vliegwielwerking' van een crimineel samenwerkingsverband. "Stoppen wordt moeilijk, omdat men te veel van elkaar weet om elkaar los te laten, of omdat er een financieel verwachtingspatroon is ontstaan."

EIS

Om die reden vindt de officier langdurige, onvoorwaardelijke celstraffen op zijn plaats. Gezien het verschillende aandeel dat de mannen hadden in de organisatie, vroeg hij de rechter de oudste broer te veroordelen tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar en de jongere broer tot een gevangenisstraf van een jaar en drie maanden. De strafeis tegen de 74-jarige medeverdachte, die een minder grote rol speelde, is een half jaar cel.
Ook is justitie van plan om de criminele winsten af te pakken. Het onderzoek daarnaar is nog gaande.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.