Opening verkeersleidingspost in Utrecht

UTRECHT - Spoorbeheerder ProRail opent donderdag de nieuwe verkeersleidingspost in Utrecht. De bouw van de post voor het drukste spoorknooppunt van Nederland maakt deel uit van de grote verbouwing van het stationsgebied in Utrecht, waaraan al jaren wordt gewerkt.
De ongeveer 300.000 reizigers die per dag Utrecht aandoen, hebben de bouw van het hoge, met rood staal beklede gebouw in de afgelopen jaren vanuit de trein kunnen volgen. De treindienstleiders, die dagelijks honderden treinritten begeleiden, zijn in april al naar het gebouw verhuisd om alle nieuwe systemen te testen.

CALAMITEIT

De verkeersleidingspost van ProRail stond pal aan het spoor naast het stationsgebouw in Utrecht. De post is nu verhuisd naar de Cartesiusdriehoek, ten noordwesten van het station. Daarvoor is volgens een woordvoerster van ProRail gekozen om minder kwetsbaar te zijn. Het oude gebouw moest bij een calamiteit op Utrecht Centraal meteen ook ontruimd worden, met grote treinstoringen tot gevolg. Dat is nu niet meer nodig. Een deel van de ICT-systemen ondergebracht in een apart datacentrum.
Directeur van Prorail Pier Eringa laat bovendien weten dat alle ICT-apparatuur vanaf vandaag een paar keer per jaar wordt gekeurd. "Dit om aan de tonen dat het voldoet aan de normen." Hiermee wil de spoorbeheerder het aantal storingen tot het minumum beperken.
ProRail verwacht dat de verbouwing van het Utrechtse stationsgebied eind 2016 helemaal klaar is.

Verslaggever Rik Dogger was bij de opening van de verkeersleidingspost in Utrecht.
Nieuw pand voor verkeersleiding ProRail

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.