College Utrecht onder vuur om achterhouden Skaeve Husedebacle

UTRECHT - "Bizar", "zeer onaangenaam verrast" en "heel verontrustend". Raadsbreed wordt er met ontsteltenis gereageerd op de vertraging van de zogenoemde Skaeve Huse.
Uit onderzoek van RTV Utrecht blijkt dat de bouw op zijn vroegst pas deze winter begint terwijl de huisjes deze zomer al open hadden moeten gaan. De raadsleden zijn hierover niet geïnformeerd door de gemeente.
In de Skaeve Huse, die gepland staan bij Leidsche Rijn, zouden vanaf deze zomer overlastgevende Utrechters komen wonen. De toekomstige bewoners hebben vaak psychische problemen of verslavingen. De komst van de huisjes lijkt dus voorlopig van de baan.

GEVOELIG

"Ik wil gewoon weten hoe dit komt", zegt PvdA-raadslid Bouchra Dibi. "Met name voor de mensen die hier zouden gaan wonen. Ik verbaas me hier heel erg over, wij weten als raad ook nog niets."
ChristenUnie-raadslid Maarten van Ooijen: "Dit is zo'n gevoelige zaak en we hebben hier als raad zoveel tijd in zitten en dan hoor je dit. We hadden dit al lang moeten en kunnen weten." CDA-raadslid Sander van Waveren wijst op de actieve informatieplicht van de gemeente. "Dit hadden we gewoon eerder moeten horen, zeker in zo'n gevoelig dossier."
Ook coalitiepartijen willen opheldering. GroenLinks-raadslid Brechtje Paardekoper is "erg teleurgesteld'. Dimitri Gilissen van VVD zegt verrast te zijn en volgens raadslid Anne-Marijke Podt van D66 komt dit uit de lucht vallen. "Het is natuurlijk een slechte zaak dat het zo lang duurt en dat we niet zijn geïnformeerd."

VERANTWOORDELIJK

Welke wethouder helderheid moet geven, lijkt ook voor de gemeente niet helemaal duidelijk. Margriet Jongerius is verantwoordelijk voor zorg en maatschappelijke ondersteuning maar geeft zelf aan niet inhoudelijk betrokken te zijn bij het bouwproces. Een woordvoerder van de gemeente verwees daarom eerst naar wethouder Jansen van ruimtelijke ordening. Vervolgens werd wethouder Geldof naar voren geschoven als verantwoordelijk wethouder. Hij gaat over Leidsche Rijn.
Verschillende partijen hebben inmiddels mondelinge vragen aangekondigd. Die zullen later vandaag in de gemeenteraadsvergadering worden behandeld. Tegenover RTV Utrecht heeft de gemeente toegezegd vandaag met meer duidelijkheid te komen.

Verslaggever Martin de Wit over de Skaeve Hus

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.