Akkoord over nieuwe cao voor NS

UTRECHT - NS heeft overeenstemming bereikt met de bonden over een nieuwe cao die loopt tot oktober 2017. De lonen bij het Utrechtse spoorbedrijf gaan in die periode met in totaal ruim 5 procent omhoog. Dat hebben NS en de vakbonden CNV en FNV donderdag weten.
De nieuwe cao geldt voor circa 15.000 NS-medewerkers. Zij krijgen per 1 mei 2015 een loonsverhoging met 1 procent. Zowel begin volgend jaar als begin 2017 krijgen zij er nog eens 2 procent bij. De overeenkomst geeft bovendien tot 2019 baanzekerheid voor de vaste werknemers van NS. De inhuur wordt de komende jaren met een vijfde teruggebracht.
Het onderhandelingsresultaat is volgens CNV moeizaam tot stand gekomen. "We hebben niet alles bereikt wat we wilden, maar het belangrijkste is dat de nieuwe cao bijdraagt aan rust in een buitengewoon roerige periode bij NS", aldus onderhandelaar Evert Jan van Mheen. Zijn collega Huub van den Dungen van FNV noemde de gemaakte afspraken "al met al een mooi resultaat".
Ook NS is tevreden. "Er ligt een mooi resultaat dat recht doet aan alle collega's in het land", aldus directeur personeelszaken Hans Hemels. "We hebben goede en verantwoorde loonafspraken gemaakt."
NS ligt onder vuur wegens vals spel bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Daarvoor kreeg het bedrijf woensdag een ferme tik op de vingers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dochterbedrijf Abellio won de betreffende concessie maar is die alsnog kwijtgeraakt aan rivaal Arriva. Voor FNV was de gang van zaken aanleiding het vertrouwen in topman Timo Huges op te zeggen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.