KNMI: Code Oranje voor Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer (code oranje) uitgebreid met de provincies Utrecht en Noord-Holland. De weerdienst verwacht dat de onweersbuien vanaf 19 uur over deze gebieden trekken. Code oranje gold al voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant.
Het KNMI waarschuwt voor zware onweersbuien, met kans op (zeer) zware windstoten van ongeveer 100 kilometer per uur. Op sommige plekken kunnen de rukwinden 120 kilometer per uur halen. Verder kan er hagel vallen en veel regen.

WATER

De Reddingsbrigade Nederland waarschuwt mensen om op tijd van het water af te gaan. De hulpdienst hoopt dat watersporters en andere recreanten rekening houden met de plotselinge weeromslag die vanmiddag wordt verwacht. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om hun rijstijl aan te passen.
Mensen die vrij zijn zullen massaal het water opzoeken, maar aan het eind van de dag kan het mooie weer snel omslaan in onweer met hagel en harde windstoten.
Overigens tipt de reddingsbrigade ook dat het water nog behoorlijk koud is. Wie er toch in gaat riskeert kramp en onderkoeling. De brigade adviseert om alleen het water in te gaan waar toezicht is en kinderen een polsbandje met een 06-nummer om te doen.

AUTOMOBILISTEN

Met de zware onweersbuien op komst roept Rijkswaterstaat weggebruikers op de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen. "Bijvoorbeeld door alert te zijn en meer afstand te houden."
Ook krijgen weggebruikers het advies om de informatie over het weer en het verkeer in de gaten te houden en goed voorbereid de weg op te gaan.

Tropisch warm en code oranje

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.