Woonvisie Utrecht: meer studentenkamers, sociale woningen in de verkoop

UTRECHT - Het Utrechtse stadsbestuur roept woningcorporaties op om hun duurste woningen te verkopen om zo aan geld te komen voor de bouw van meer goedkopere woningen. Ook gaat de stad meer studentenkamers bouwen. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten.
De gemeenteraad ging akkoord met een omstreden voorstel van het CDA om tot 15 procent van de dure woningen in de verkoop te doen. Het gaat dan vooral om huizen in de dure wijken zoals Tuindorp, Wittevrouwen en de binnenstad.
De VVD haakte in op het voorstel van het CDA door voor te stellen om hele wooncomplexen van corporaties aan particuliere beleggers te verkopen. Op die manier komt er ook meer lucht in de vrije huursector, zegt de fractie.

ENCLAVES

GroenLinks is fel tegen het voorstel de sociale woningen op dure plekken te verkopen. "Dan creëren we rijken-enclaves, want mensen met lage inkomens kunnen er niet meer wonen", stelde GroenLinks. Het merendeel van de raadsleden vond dat doemdenken en de motie over de verkoop werd alsnog aangenomen.
De stad hoopt ook scheefwonen tegen te gaan, onder meer met tijdelijke huurcontracten. Woonwethouder Paulus Jansen zegt dat het niet alleen gaat om mensen die teveel verdienen voor een woning, maar ook om voornamelijk gezinnen die eigenlijk te weinig inkomen hebben voor sommige duurdere woningen. Hij wil voor die groep meer betaalbare huizen bouwen.

STUDENTENWONINGEN

De gemeenteraad ging ook akkoord met de bouw van 2500 studentenkamers aan de Archimedeslaan. De nieuwe campus krijgt ook winkels, sportvoorzieningen en horeca. Daarvoor worden een aantal bestaande kantoorpanden afgebroken.
De plannen van het stadsbestuur voor de nieuwe campus zijn ambitieus: de woningen moeten in 2017 worden opgeleverd. Er zijn al een projectontwikkelaar en investeerder gevonden.
Een idee van Student en Starter kreeg bij iedereen de handen op elkaar: de partij stelt zogeheten friendscontracten voor. Mensen die graag willen samenwonen, maar geen samenlevingscontract willen afsluiten om zo aan de inkomenseis te voldoen, zouden met deze contacten toch samen een woning kunnen huren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.