Oproep voor officiële status voor vermisten

UTRECHT - Familie en vrienden van mensen die zijn verdwenen, willen graag een aparte status voor vermisten. Die oproep deden ze vrijdag op de Dag van de Vermisten, waarvoor een bijeenkomst was bij het Pauze-tekenmonument in het Moreelsepark in Utrecht.
Er zijn bijna 1500 vermisten in Nederland. Voor familie en vrienden is de onzekerheid niet alleen emotioneel heel zwaar, maar is het ook moeilijk om praktische zaken te regelen. Een hypotheek of studiefinanciering kan een groot probleem zijn, omdat een vermist persoon geen erkende status heeft.
"We pleiten voor een status, zodat je praktische problemen goed kunt regelen", zegt Henk Langedijk van de Vereniging van Achterblijvers. Inger, dochter van Henry de Vries, is daarom een petitie gestart.
Henry de Vries is acht maanden vermist geweest en in de tussentijd leverde dat heel veel praktische problemen op voor zijn dochter. "De werkgever kan het hoofdinkomen stopzetten, maar de hypotheek moet wel worden betaald."
De bank hielp het gezin door uitstel te verlenen, maar verder was het een zware tijd, zegt De Vries. "Dan zetten vrienden een pannetje met gehaktballen voor de deur zodat je wat te eten had." Na acht maanden werd haar vader dood gevonden. Hij had zichzelf van het leven beroofd.
De regering zegt dat het voor de omgeving van vermisten allemaal goed geregeld is, maar in de praktijk werkt het niet, aldus De Vries. Ze hoopt dat de petitie leidt tot een debat in de Tweede Kamer waarna de officiële status mogelijk wordt ingevoerd.

Gesprek over de familie van vermiste personen
Gesprek met Inger de Vries over de persiode dat hij vader was vermist

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.