Veenendaals familiebedrijf beboet voor roomkaasbedrog

VEENENDAAL - Een kaashandel uit Veenendaal, de vier bestuurders van het bedrijf en een tussenhandelaar hebben maandag van de rechtbank Utrecht boetes opgelegd gekregen voor het veranderen van de tenminste-houdbaar-tot-data op pakjes roomkaas van Boursin, Philadelphia en Cambozola Gold.
De bestuurders van het familiebedrijf zeiden tegen de rechter dat ze tegen verspilling zijn, maar de rechtbank vindt dat ze de consument hebben misleid en bovendien het risico hebben genomen dat mensen ziek zouden worden van bedorven kaas.
De bestuurders plakten stickers over de uiterste houdbaarheidsdatum of haalden die datum weg met thinner of aceton. Daarna verkocht het bedrijf de roomkaas goedkoper aan tussenhandelaren, die wisten dat de datum was veranderd. De betrokkenen zijn onder meer veroordeeld voor valsheid in geschrifte.
De kaashandel krijgt een geldboete van 90.000 euro en een geheel voorwaardelijke stillegging van de onderneming voor de duur van zes maanden. Dit betekent dat als de kaashandel de komende drie jaar nog een keer de fout in gaat, het bedrijf een half jaar moet sluiten.
De vier bestuurders krijgen elk een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand, een werkstraf van 120 uur en een geldboete van 6.000 euro. Een tussenhandelaar is veroordeeld tot een geldboete van 3.000 euro, waarvan 2.000 euro voorwaardelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.