Utrecht ziet af van tv-spektakel The Passion

UTRECHT - Het tv-spektakel The Passion komt niet naar Utrecht. Er is te weinig budget, het evenement is te weinig onderscheidend en de binnenstad is niet geschikt voor grote bezoekersstromen. Dat laat het college weten in een commissiebrief.
De ChristenUnie vroeg het stadsbestuur begin april om te kijken wat de mogelijkheden waren om de jaarlijkse openluchtmusical over de kruisiging van Jezus naar Utrecht te halen. Het college voerde daarop overleg met de producent.

VEILIGHEID

Hoewel Utrecht beschikt over meerdere plekken die prima als decor dienst zouden kunnen doen, blijkt dat het centrum te weinig locaties heeft om het verwachte aantal toeschouwers (ca. 20.000) veilig te kunnen huisvesten. "Buiten de binnenstad zou dat wel kunnen, bijvoorbeeld in Park Transwijk of op het Berlijnplein, maar dat past niet in het concept van The Passion", aldus het stadsbestuur.

GELD

Over de financiën schrijft het college: "Het gevraagde minimale budget, nog afgezien van de gevraagde uren en meerkosten, is op dit moment niet beschikbaar. De toereikende bijdrage bestaat uit minimaal 150.000 euro exclusief btw en daarbij een kernteam met mandaat uit de afdelingen vergunningen, politie, brandweer, GHOR en mobiliteit onder leiding van de gemeente. De gemeente dient personeels- en uitvoeringskosten voor rekening te nemen plus alle meerkosten die gepaard gaan met extra maatregelen (o.a. verkeersmaatregelen, vergunningen, reiniging, veiligheid, etc)."

ONDERSCHEIDEND

Alles bij elkaar opgeteld stelt het college dat inzetten op The Passion voor Utrecht niet voor de hand ligt. Het stadsbestuur vindt bovendien dat het evenement 'te weinig onderscheidend' is omdat het al vijf keer eerder is georganiseerd. "En de tv-show passender maken voor Utrecht is niet aan de orde, omdat het al volgens een vaste formule wordt opgezet", aldus het college. De stad doet daarom niet mee aan het bid en heeft de producent hiervan op de hoogte gebracht.
The Passion wordt sinds 2011 georganiseerd door kerkgenootschappen, omroepen EO en KRO en de gemeente waar de voorstelling wordt gehouden. Dit jaar was dat Enschede.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.