Unieke oplaadpalen onthuld in Lombok

UTRECHT - De Utrechtse wijk Lombok wordt dinsdag internationaal in het zonnetje gezet, als unieke oplaadpalen voor elektrische auto's officieel worden onthuld. De palen zijn direct gekoppeld aan zonnepanelen van lokale scholen, bedrijven en buurtbewoners en kunnen niet alleen auto's opladen, maar ook elektriciteit aan het energienet teruggeven. Op die manier werken de auto's als een batterij voor zonne-energie.
Het zogeheten Smart Solar Charging-consortium, met daarin onder meer autofabrikant Nissan, General Electric, LomboXnet, Stedin en de gemeente Utrecht, wil enerzijds voorkomen dat oplaadauto's in de toekomst voor een te grote belasting op het stroomnet gaan zorgen door zonne-energie te gebruiken.
Anderzijds willen de initiatiefnemers voorkomen dat er bijvoorbeeld bij een zonsverduistering te weinig elektriciteit is. Daarom kunnen de palen de auto's ook ontladen. Netbeheerder Stedin hoopt door dat de slimme laadpalen dure investeringen niet nodig zijn.
Volgens initiatiefnemer Robin Berg van LomboXnet wilde General Electric stoppen met de bouw van oplaadpalen, maar heeft het Amerikaanse megabedrijf dankzij de Utrechtse plannen besloten daar toch mee door te gaan.
De Japanse autofabrikant Nissan wil van Lombok een internationaal voorbeeld maken voor de toepassing van de elektrische auto als batterij en heeft al workshops voor partners ingeboekt in Utrecht.
Er worden de komende tijd meerdere oplaadpalen in de wijk geplaatst.

Unieke oplaadpalen onthuld in Lombok

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.