Broer: "Jermaine was naïef en koos voor foute zaak"

AMERSFOORT - "We zien hem als een tragisch figuur. Een goed, maar naïef mens, die koos voor een foute zaak." In een brief op zijn Facebook-pagina veroordeelt Amersfoorter Jason W. de keuze van zijn omgekomen broer Jermaine om zich met zijn gezin te vestigen in het IS-kalifaat in Syrië.
Jermaine vond vorige week de dood. Volgens bronnen van de NOS stierf hij in de Syrische stad Raqqa, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat. Hij bezocht daar een huis met IS-strijders dat juist op dat moment werd gebombardeerd.
Jermaine W. werd in maart 2006 vrijgesproken van vermeend lidmaatschap van de Hofstadgroep. Zijn broer Jason werd wel veroordeeld en zat zijn straf uit. Hij deradicaliseerde en nam afstand van zijn extreme gedachtengoed.
Op Facebook heeft de Amersfoorter een dankbetuiging geplaatst voor de blijken van medeleven die hij en zijn familie hebben gekregen na de dood van Jermaine. De familie heeft geen aanwijzingen dat Jermaine heeft deelgenomen aan de gewapende strijd, en is daar blij om. Jason beschrijft ook de rouw van zijn familie over de dood van een geliefde zoon en broer wiens leven anders had kunnen lopen.
"Natuurlijk zijn wij ons bewust van de grote morele en emotionele ambiguiteit/dubbelzinnigheid rond zijn dood", schrijft de Amersfoort. "Hij heeft onbegrijpelijke en moreel verwerpelijke keuzes gemaakt door zich aan te sluiten bij een groep die alles vertegenwoordigt wat kwaad is. Laat dit volkomen duidelijk zijn: wij verwerpen de keuzes die hij en zijn vrouw maakten volledig. De idealen die zij steunden en waar mijn broer voor stierf, zijn onverdedigbaar."
In de brief wordt beschreven hoe moeilijk het is om afscheid te nemen van een geliefde zoon en broer die foute keuzes maakte. "We zien hem als een tragisch figuur, een goed mens, maar ook naïef, die koos voor een foute zaak. Hij is een schoolvoorbeeld van hoe een perverse, verwerpelijke ideologie normale mensen ertoe kan aanzetten om zich te gedragen op een wijze die destructief is voor zowel henzelf als hun omgeving." De familie hoopt steun te kunnen bieden aan gezinnen die ook een kind hebben verloren in Syrië.
De vrouw van Jermaine verwacht haar vierde kind, meldt de NOS. De familie hoopt dat het lukt de kinderen terug te halen naar Nederland. "Zij zijn het slachtoffer van de keuzes van hun ouders", schrijft Jason.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.