Koning bekijkt Oudewater vanuit gracht

OUDEWATER - Oudewater biedt koning Willem-Alexander een boottocht aan. Het stadje viert begin juli dat het 750 jaar geleden stadsrechten kreeg en Zijne Majesteit krijgt op vrijdag 3 juli een rondvaart langs de belangrijkste bezienswaardigheden.
Voor de koninklijke tocht wordt de Geelbuik ingezet, de platte grachtenboot waarmee duizenden toeristen al een zogenoemde Grachtenvaert door Oudewater maakten. De monumentale geveltjes laten zich het best bekijken vanaf het water, zegt kapitein Piet Six. "Het ziet er dan totaal anders uit dan vanaf de wal."

SMS

De route van de rondvaart wordt later bekend gemaakt. Six is blij met de hoge passagier voor zijn open boot. Het begon met een sms'je naar de burgemeester. "Het was een beetje bluf in het begin, maar ik zei: De Geelbuik ligt klaar. Het leek even onhaalbaar, maar waarschijnlijk is de vaartocht op koningsdag in Dordrecht goed bevallen."
De Geelbuik is genoemd naar de bijnamen voor de inwoners van Oudewater. De vroegere touwslagers in de stad droegen schorten die snel vergeeld raakten door gedroogde hennepvezels.

VRIJHEIDSAKTE

Koning Willem-Alexander krijgt op 3 juli overigens ook een nieuw ondertekende vrijheidsakte overhandigd. Die verwijst naar een andere periode uit de historie van Oudewater. In 1572 was Oudewater een van de eerste twaalf Hollandse steden die Willem van Oranje steunden. Drie jaar later werd het stadje door het Spaanse leger verwoest. De monumentale binnenstad van nu werd indertijd een wederopbouwproject.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.