Woerden kiest voor nieuw afvalbeleid

WOERDEN - Vuilnismannen in Woerden zijn de hele week druk met het tellen van stickers op bruine kliko's. Met de stickers kunnen inwoners laten weten hoe ze de afvaldienst in de toekomst willen zien werken.
Volgens de gemeente is ingrijpen nodig, omdat er nog te weinig restafval wordt gescheiden. In 2020 moet dat percentage landelijk op 75 procent liggen, maar dat wordt in Woerden zeker niet gehaald zolang er niets verandert.

KEUZES

Met letterstickers kunnen Woerdenaren kiezen voor het minder vaak laten ophalen van huisvuil, waardoor de afvalheffing lager wordt. Ook kunnen bewoners kiezen voor een plan waarbij inwoners zelf bepalen wanneer ze de kliko buiten zetten. Wie de kliko minder vaak aan de straat zet betaalt aan het eind van het jaar ook minder.
Een derde optie richt zich op maatwerk. Per keer dat een afvalbak langs de weg wordt gezet wordt een bedrag in rekening gebracht.

OPSCHUDDING

De afvalpeiling zorgt voor opschudding in Woerden. Zo zijn er in sommige wijken zelfgemaakte stickers geplakt met de roep om ondergrondse containers. De gemeente heeft daarmee getest, maar dat was geen succes omdat er afval in de verkeerde bakken werd gegooid.
Ook wordt er openlijk getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de telling. Critici denken dat minder afval ophalen hoe dan ook zal 'winnen' omdat het de gemeente een besparing zou opleveren. Woerden ontkent ten stelligste dat de uitkomst al vast staat.

ADVIES AAN DE RAAD

Begin volgende week worden de tellijsten aan de raad gepresenteerd. Op basis van door RTV Utrecht en Woerden.tv getelde stickers lijkt optie B te gaan winnen. Dat betekent dat hoe minder de kliko buiten staat, hoe meer geld je aan het eind van het jaar terugkrijgt aan afvalheffing.
De definitieve uitslag gaat naar de gemeenteraad, die eerder al aangaf de uitslag van de peiling te zullen volgen.

Bewonerspeiling afval krijgt kritiek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.