Fietsend orkest trekt door Utrecht tijdens Tourweekend

UTRECHT - Een fietsend orkest rijdt door Utrecht tijdens het Tourweekend. Ruim honderd muzikanten op een-, twee-, drie- en vierwielers doen mee aan de 'Caravane d'Utrecht'. Ze noemen zich het Orchestre Bicyclette. De muzikale fietskaravaan is ruim 80 meter lang. Het orkest is opgezet om fiets- en muziekculturen samen te brengen.
Het Fort van de Verbeelding is met haar Fanfare van het Vuur de initiatiefnemer. De Fanfare bestaat uit een kern van professionals aangevuld met amateur muzikanten. Versterking komt van orkest de Tegenwind, koor Djintan, de Band zonder Verblijfsvergunning, circus DIEDOM en een jongerenorkest van de muziekschool.
Er zijn zes composities gemaakt met zang, gericht op Le Grand Départ. Op trompet en sousafoon kun je met één hand sturen en de andere hand spelen, voor saxofonisten is de muziek aangepast om dit ook te doen. Muzikanten op accordeon en snaarinstrumenten rijden mee op drie- of vierwielers. Kinderen van de muziekschool spelen op viool, cello of trombone in een bakfiets. Andere kinderen doen mee op eenwieler, eentje speelt daarbij op gitaar.
De contrabassist speelt op een speciaal gemaakt instrument van metaal, een drumstel wordt op een bakfiets gemonteerd, de dirigent torent op een andere constructie boven het orkest uit. Het publiek kan ook meedoen. Tijdens de Caravane d'Utrecht gebeurt dit tijdens stops van een aantal minuten met een compositie op fietsbel.
Het orkest treedt vrijdag 3 juli op, maar ook tijdens de twee etappes: op 4 juli op de Maliebaan en op 5 juli tijdens de Tour de L'Ouest op het Westplein en het Bankaplein. De repetities zijn openbaar.

Fietsend orkest repeteert in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.