"Hoe haal je het in je hersens om zo'n winkeltje te overvallen"

VEENENDAAL - De schrik zit er nog altijd goed in bij de overvallen buurtsuper 'Onze Winkel' in Veenendaal. De supermarkt waar mensen met een verstandelijke beperking werken, werd dinsdag aan het eind van de middag overvallen. Op dat moment waren de medewerkers net naar huis en stond er een vrijwilliger in de zaak aan Het Ronde Erf. Toch zijn ook de verstandelijk beperkte medewerkers flink geschrokken vertelt eigenaar Kees van Doorn aan RTV Utrecht.
Hij begrijpt nog steeds niet dat uitgerekend zijn winkel is overvallen: "Iedereen weet dat het winkeltje met mensen met een beperking draait en als je het in je hersens haalt om zo'n winkeltje te overvallen, ben je toch een eind gezonken." De dader is er na de overval vandoor gegaan met een kleine buit omdat de kassa's net waren leeggemaakt.
De vrijwilliger die in de winkel was is nog achter de overvaller aangegaan. "Dat is tegen de regels in, maar hij is er goed vanaf gekomen er is verder niets met hem aan de hand", zegt Van Doorn. De politie kamde de buurt uit, sprak met getuigen en schakelde Burgernet in, maar de dader is niet gevonden.

INDRUK

De overval maakt veel indruk op de cliënten, ook al waren ze er niet bij, vertelt hun zorgverlener Zideris. Manager Piet de With gaat het incident woensdag met de medewerkers bespreken. "Als onze mensen achter de kassa zitten en zoiets gebeurt, durf ik niet helemaal in te schatten hoe ze reageren. We vertellen ze dat ze altijd geld moeten geven en dat ze rustig moeten proberen te blijven, maar ik durf geen handen in het vuur te steken hoe ze dan gaan reageren."
De winkeleigenaar hoopt dat zijn verstandelijke beperkte medewerkers het snel vergeten. "We hopen dat het met een sisser afloopt en iedereen weer lekker aan het werk kan", zegt Van Doorn. "En verder moeten we het maar zo spoedig mogelijk achter ons proberen te laten zodat we weer lekker met ons projectje bezig kunnen zijn."
Volgens de politie heeft de dader een donkere huidskleur, is tussen de 1.80 en 1.85 meter lang met een normaal postuur. Hij had een blauwe muts op zijn hoofd en had een zwarte rugzak bij zich.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.