Celstraf voor Woerdense dierenhandelaar

WOERDEN - De 54-jarige dierenhandelaar Willem P. uit Woerden is donderdag door de rechter veroordeeld tot vijftien maanden cel. Daarvan zijn vijf maanden voorwaardelijk.
De man kreeg ook een voorwaardelijk beroepsverbod van een jaar opgelegd. Daarbij moet hij een geldboete van tweeduizend euro en een eerder voorwaardelijk opgelegde boete van 10.000 euro betalen.
De rechtbank acht P. onder meer schuldig aan grootschalige illegale dierenhandel binnen een criminele organisatie. De handel liep tussen 2010 en 2012.
Volgens de rechter handelde P. in allerlei illegale dieren. Bij een inval in Woerden in november 2012 troffen inspecteurs onder andere katachtigen, tropische vogels en apen aan. Om onder de radar van opsporingsinstanties te blijven, pleegde hij op grote schaal valsheid in geschrifte.

DIERENTUINROUTE

De man gebruikte samen met zijn medeverdachten diverse constructies om de dieren over de hele wereld te verhandelen. Zo maakten ze gebruik van de 'dierentuinroute': de dieren leken bestemd voor een dierentuin, maar gingen feitelijk veelal naar andere gebruikers en afnemers.
Ook werd de zogenoemde 'vijfvogelregeling' overtreden. Deze regeling staat toe dat maximaal vijf vogels als gezelschapsdieren worden vervoerd, maar in feite waren de vogels bedoeld voor de handel.
Wat de rechter P. vooral verwijt is dat de dieren onder slechte omstandigheden werden opgesloten. Ook waren er grote risico's op verspreiding van besmettelijke vogelziekten.

MEDEVERDACHTEN

Een 37-jarige man uit Someren, waarmee de Woerdenaar intensief samenwerkte, krijgt een gevangenisstraf van 240 dagen, waarvan 129 dagen voorwaardelijk. Hij moet ook nog een eerder voorwaardelijke straf van 120 dagen uitzitten. De verdachte handelde destijds vanuit Dubai.
Een 65-jarig man uit Reuver krijgt een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand opgelegd. Een 42-jarige man uit Stramproy krijgt dezelfde straf. Daarnaast krijgt hij een geldboete van 350 euro voor het niet goed bijhouden van zijn administratie. De mannen uit Reuver en Stramproy waren bij minder feiten betrokken.

EIS

De rechtbank legde lagere straffen op dan de officieren van justitie geëist hadden, omdat niet alle verdenkingen stand hielden voor de rechtbank. Tegen Willem P. was 24 maanden geëist. Of de Woerdenaar of het Openbaar Ministerie in beroep gaan tegen de straf is nog niet duidelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.