Prestigieuze Spinozaprijs voor religiewetenschapper UU

UTRECHT - Religiewetenschapper Birgit Meyer is een van de vier wetenschappers die de Spinozapremie krijgt, de hoogste onderscheiding voor wetenschappers in Nederland. Dat heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) vrijdag bekendgemaakt. De premies worden in september uitgereikt.
De uit Duitsland afkomstige Meyer doet onderzoek naar geloof en religie vanuit haar achtergrond als cultureel antropoloog. Behalve Meyer, krijgen ook organisch chemicus René Janssen van de Technische Universiteit Eindhoven, statisticus Aad van der Vaart van de Universiteit Leiden en humaan geneticus Cisca Wijmenga Universitair Medisch Centrum Groningen een premie.
De vier topwetenschappers krijgen elk 2,5 miljoen euro om te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. Met de premie wil de NWO toponderzoek in Nederland stimuleren.

KENNISBENUTTING

De Spinozapremie wordt jaarlijks uitgekeerd aan in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de allerbeste van hun vakgebied behoren. Een internationale commissie selecteert de beste onderzoekers en kijkt daarbij onder meer naar kennisbenutting en -overdracht en de aantrekkingskracht van het onderzoek op jonge wetenschappers.
NWO investeert jaarlijks ruim 650 miljoen in 'nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek' en onderzoek rond maatschappelijke uitdagingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.