Kritiek aanpak overlast Soest: te weinig politie op straat

SOEST - Hans Mönnich van het wijkbewonersteam Smitsveen denkt dat burgemeester Metz de problemen met overlastgevende jongeren in Soest bagatelliseert. Dat zei hij vrijdag in het tv-programma U Vandaag van RTV Utrecht. Eerder maakte burgemeester Metz bekend dat Soest veertig jonge overlastgevers in kaart heeft gebracht, maar dat het stadsbestuur vooral wil "monitoren en optreden".
Mönnich zegt dat problemen met overlastgevende jongeren van alle tijden is, maar hij heeft het idee dat het nu toch wel toeneemt in Soest. "Er zijn rond de jaarwisselingen enorme vernielingen geweest bij de sporthal, laatst nog in een wijk die naast Smitsveen ligt en nu zijn ook weer alle ramen van de sporthal ingegooid", aldus Mönnich. "Het is een gebed zonder einde aan het worden."
Volgens Mönnich gaat het om jongeren van allerlei pluimage. "Dat zijn Nederlandse jongeren, Somalische jongeren, Turkse jongeren: van alles door elkaar, maar wel dezelfde vriendengroep." Hij heeft veel contact met de jongeren en spreekt ze ook wel aan op het vandalisme.
De oplossing is volgens Mönnich om een langetermijnbeleid te voeren. "Zet niet alle probleemgezinnen in dezelfde flat bij elkaar in het midden van de wijk". Op de korte termijn zou het al veel helpen om de politie veel vaker te laten surveilleren, zegt Mönnich.
De vertegenwoordiger van het wijkbewonersteam doet ook een beroep op de ouders. "Die moeten veel beter op hun kinderen letten". Het zijn toch ook de belastingcenten van diezelfde ouders die worden uitgegeven na vandalisme, zegt Mönnich. "Van al het geld dat is opgegaan aan vernielingen van de sporthal, had nóg een sporthal gebouwd kunnen worden."

Hans Mönnich van het wijkbewonersteam Smitsveen: meer politie op straat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.