Vaker melding mishandelde ouderen in regio Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - In de regio Utrecht is een opvallende toename te zien van het aantal meldingen van ouderenmishandeling. In 2014 werden in totaal 130 meldingen gedaan van huiselijk geweld tegen senioren. Een jaar eerder waren dat er nog 91. Dat blijkt uit cijfers van Veilig Thuis Utrecht.
Uit het aantal meldingen blijkt dat de mishandeling van ouderen in de regio Utrecht al jarenlang toeneemt. In 2011 lag het aantal hier nog op 42 en in 2012 werden er volgens de cijfers 58 senioren mishandeld.

AMERSFOORT

In de regio Amersfoort daalde het aantal meldingen van ouderenmishandeling licht van 65 in 2013 tot 59 vorig jaar. Maar dat aantal is wel veel hoger dan in 2011 en 2012. In die jaren kwamen bij Veilig Thuis telkens 15 berichten binnen.
Ouderen- en welzijnsorganisaties, waaronder Careyn, de buurtteams in Utrecht en Axion Continu, zijn geschrokken van de cijfers en starten daarom maandag een grote actie via Twitter. Ze willen meer aandacht voor het probleem.

SIGNALEN

Om het ouderenmishandeling eerder op te merken worden zogeheten signalenkaarten verspreid. Daar staat op wat de signalen kunnen zijn van lichamelijke mishandeling van ouderen, zoals vastgebonden worden of te veel medicatie toegediend krijgen. De politie in Amersfoort heeft deze kaarten eerder al verspreid onder agenten.
Verder bezoeken ouderenorganisaties de spoedeisende hulp in ziekenhuizen als het UMC Utrecht en het Zuwe Hofpoort in Woerden. Ook daar wordt ouderenmishandeling vaak niet direct gesignaleerd. Wanneer er wel verdacht letsel wordt geconstateerd, heeft een melding door gebrek aan bewijs vaak weinig effect.

LANDELIJK

Veilig Thuis is het Utrechtse advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Later vandaag worden de landelijke cijfers over ouderenmishandeling bekendgemaakt.

Preventiemedewerker ouderenmishandeling op Radio M Utrecht
Samen Veilig Midden-Nederland over de cijfers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.