Onafhankelijke DNA-deskundige in zaak Utrechtse serieverkrachter

UTRECHT - Er komt een onafhankelijke DNA-deskundige in de zaak van de Utrechtse serieverkrachter. De officier van justitie en de advocaat dienden op de regiezitting van 1 juni meerdere onderzoekswensen in. De rechtbank boog zich daar vanochtend over. De meeste verzoeken zijn afgewezen.
Het verzoek om een onafhankelijke DNA-deskundige te laten horen door de advocaat en een DNA-deskundige van het NFI te horen op zitting werd wel toegewezen. De rechtbank ziet in dat de verdachte een belang heeft bij het horen van een DNA-deskundige die niet heeft meegewerkt aan het opmaken van de rapporten die deel uitmaken van het dossier.
De nog te benoemen onafhankelijke DNA-deskundige, zal worden gehoord over de inhoud en de conclusies van de rapporten van het NFI.
De officier van justitie verzocht om het horen van de DNA-deskundige die meerdere DNA-onderzoeken heeft verricht en rapportages heeft opgemaakt. De rechtbank vindt het wel van belang dat de deskundige hierover een toelichting komt geven op zitting.
De rechtbank wees de meeste onderzoekswensen af omdat ze geen betrekking hebben op de vier ten laste gelegde feiten waar T. van verdacht wordt en waar de rechtbank een oordeel over moet vellen.
De advocaat wilde bijvoorbeeld vragen stellen aan de zaaksofficieren van justitie van destijd, maar volgens de rechtbank heeft de verdediging het verzoek onvoldoende onderbouwd. De huidige zaaksofficieren kunnen desgevraagd ter zitting vragen van de verdediging beantwoorden met betrekking tot het onderzoek, aldus de rechtbank.
Vorige week werd al bekend dat verdachte T. verplicht naar het Pieter Baan Centrum moet voor observatie. De Nieuwegeiner wordt vervolgd voor vier verkrachtingen waarbij zijn DNA is gevonden. Zelf zwijgt hij nog altijd.
De Utrechtse serieverkrachter zorgde twintig jaar geleden voor veel maatschappelijke onrust. Hij dook een paar jaar onder en sloeg in 2001 opnieuw toe. De beruchte "blonde, vadsige man" werd indertijd in verband gebracht met rond de twintig verkrachtingen of pogingen tot verkrachting.
De zaak gaat verder op de pro-formazitting op 18 augustus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.