RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrecht op slot voor auto's tijdens Tourweekend

1/2
UTRECHT - Utrechters zijn een paar weken voor de start van de Tour de France verrast door nog onbekende verkeersmaatregelen van de gemeente. Bewoners, ondernemers en dienstverleners blijken een vignet nodig te hebben om tijdens het Tourweekend met de auto of motor door de stad te rijden. De gemeente wil zo de veiligheid van de renners, bewoners en bezoekers garanderen.

Het aanvragen van een vignet gaat per DigiD en kan nog tot 29 juni. Aanvankelijk was dat 21 juni. Bewoners, ondernemers en dienstverleners worden per brief op de hoogte gesteld van de maatregelen. Veel Utrechters blijken nog helemaal niet op de hoogte, blijkt uit reacties op berichtgeving van RTV Utrecht. De gemeente erkent dat de informatievoorziening laat op gang is gekomen.


BEOORDELING

De projectorganisatie van de Tour de France beoordeelt de aanvragen voor een vignet op noodzakelijkheid. Bewoners moeten in ťťn van de sectoren binnen het autoluwe gebied wonen en ondernemers of dienstverleners moeten de reden van hun aanvraag opgeven. Op de gemeentesite staat ook: "Slechts indien strikt noodzakelijk kunnen bewoners het autoluwe gebied binnenrijden tijdens de afgesloten tijden." Een woordvoerder laat echter weten dat alle bewoners die een vignet aanvragen erop kunnen rekenen dat ze er ook een krijgen.


TIJDEN

De stad gaat vrijdag 3 juli om 20.00 uur dicht. De afsluiting duurt tot zaterdagavond 4 juli 20.00 uur. Op zondagochtend 5 juli om 08.00 uur gaat de stad weer dicht tot 18.00 uur. "Met uitzondering van de straten langs het parcours en de straten die daar direct op aansluiten, kunnen bewoners de stad altijd verlaten met de auto. De stad inrijden buiten de genoemde tijden raden wij - om ongemak te voorkomen - af", laat de gemeente weten.

De autoluwe grens bestrijkt een groot deel van de stad. Tijdens de eerste etappe rijden de renners een tijdrit aan de oostzijde van Utrecht, maar ook wijken aan de andere kant van de stad - zoals Ondiep, Lombok en Kanaleneiland - hebben daar last van.


Bezoek ook:
- Vignetregeling voor de Tour de France
- Autoluw gebied op kaartje gemeente
Lees ook
Nieuwsoverzicht