Utrecht verklaart Tour-vignet: "We hopen dat mensen de auto laten staan"

UTRECHT - Inwoners van Utrecht moeten tijdens de Tour-start begin volgende maand een speciaal vignet aanvragen als ze met hun auto de stad in willen. Dat maakte de gemeente maandag bekend, tot verrassing van velen. Op Facebook klagen mensen over de maatregel en ze vinden dat de gemeente het te laat bekendmaakt. RTV Utrecht interviewde gemeentewoordvoerder Natalja Talitsch.
- Waarom zijn deze vignetten nodig?
"We willen de stad tijdens de Grand Départ goed bereikbaar houden voor nood- en hulpdiensten. En we willen ook gewoon een snelle doorgang voor het verkeer rondom Utrecht. Daarom zeggen we: het autoverkeer dat de stad in kan, beperken we. Dus bezoekers die naar Utrecht komen, parkeren in speciale transferia buiten de stad. En bewoners kunnen de stad altijd uit rijden, maar wil je er ín, dan heb je dus een vignet nodig. En we hopen natuurlijk vooral dat mensen de auto laten staan."
- Hoe gaan jullie de maatregel over de vignetten communiceren naar bewoners?
"Afgelopen weekend hebben we een brief bezorgd aan mensen die in de autoluwe zone direct rondom het parkoers wonen. Tussen 19 en 22 juni krijgen alle andere inwoners van de stad nog een brief op de mat."
- Hoe kan het dat deze maatregel pas drie weken voor de Tour-start naar buiten komt?
"Als je dat veel eerder doet, is het vaak niet meer 'top of mind' bij mensen. Als je een half jaar van tevoren al een bewonersbrief rondstuurt, dan zijn veel mensen het al weer kwijt of doen ze het niet gelijk. Tegen de tijd dat de Tour dan start, is het te laat."
- Gaat het lukken om alle vignet-aanvragen op tijd te beoordelen?
"We hopen natuurlijk dat mensen terughoudend zijn. Als je niet met de auto de stad in moet van buitenaf, vraag dan niet zo'n vignet aan. Het is echt voor de mensen die zeggen: ik heb een belangrijke verjaardag of bruiloft. Wij gaan er vanuit dat we dan al die aanvragen kunnen beoordelen."
- Welke criteria hanteren jullie voor het toekennen van zo'n vignet?
"Elke bewoner binnen de autoluwe zone kan er één aanvragen. Ondernemers ook, maar die toetsen we wel wat strenger dan bewoners. Je hebt wel even een goede reden nodig om per se in die periode bij de zaak te zijn. Het is maatwerk, dat wordt per aanvraag beoordeeld."
Overigens heeft de Fietsersbond een routeplanner gemaakt voor wie met de fiets de stad in of uit wil in het weekend van de Tourstart. Ook voor die weggebruikers gelden namelijk beperkingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.