"Uitleg bewapening Brink's moet beter"

HOUTEN/UTRECHT - Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie moet beter uitleggen waarom geldtransportbedrijf Brink's uit Houten het personeel niet mag uitrusten met vuurwapens. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht bepaald.
De afgelopen jaren zijn opslagpanden van Brink's meerdere keren op gewelddadige wijze overvallen. De daders gebruikten daarbij automatische vuurwapens en zware explosieven. Een dergelijke overval duurt gemiddeld 20 à 25 minuten. Volgens protocol betreedt de politie het pand niet, om gijzelingen te voorkomen. Dit betekent dat de beveiligers er in de kluis alleen voor staan en zich zonder vuurwapens moeten verdedigen.
Brink's wil dat personeel in die uitzonderlijke omstandigheden de mogelijkheid heeft om zich met vuurwapens te verdedigen. Om dat mogelijk te maken, moet staatssecretaris Teeven toestemming geven.
Teeven weigert dat tot nu toe, omdat gewapende beveiliging meer risico zou geven op een geweldsspiraal, het spelen van eigen rechter en het in criminele handen vallen van vuurwapens. Volgens de rechtbank is die terughoudende opstelling op zijn plaats, maar lijkt het er op dat Teeven alle specifieke omstandigheden in het geval van Brink's niet heeft meegewogen.
Daarom moet hij binnen zes weken met een betere uitleg komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.