Kritiek op invoering tour-vignet Utrecht zwelt aan

UTRECHT - Steeds meer Utrechters zetten grote vraagtekens bij de invoering van het vignet van de gemeente Utrecht tijdens de start van de Tour de France. Er is vooral kritiek over de grootte van het afgezette gebied, de slechte communicatie en de late bekendmaking van de vignetplannen.
Iedereen die op vrijdag, zaterdag en zondag de stad Utrecht in wil rijden met de auto, moet daarvoor een vergunning hebben. Met het vignet wil de gemeente zorgen voor een snelle doorgang voor het verkeer rondom Utrecht. Ook moeten zo de wegen leeg blijven voor de hulpdiensten.
Banketbakkerij Hagdorn aan de Amsterdamsestraatweg ligt ook binnen de autoluwe zone en vreest voor een flinke omzetderving. Omdat de wielrenners niet in de buurt van zijn banketbakkerij komen had hij niet gerekend op overlast van de tour. "Ik vind dit niet kunnen", zegt hij. "Dit had veel eerder aangekondigd moeten worden."

LATINFEEST

Ronald de Zeeuw van het Party- en Congrescentrum Het Vechthuis in Zuilen was woedend toen hij van de afsluitingen hoorde. Zijn horecagelegenheid ligt nog net in het afsluitgebied. "Er kwam letterlijk stoom uit mijn oren." Hij heeft vrijdagavond een groot latinfeest gepland waar meer dan 1000 mensen op af komen. Zaterdag staan er bruiloftsfeesten op het programma.
"Maar het wordt opgelost", zegt De Zeeuw. "De tourorganisatie heeft mij verzekerd dat mijn gasten de zone ongestoord in- en uit mogen rijden." Zondag moet hij wel noodgedwongen de deuren sluiten, omdat de tour dan langs Zuilen komt, maar de evenementen op vrijdag en zaterdag kunnen doorgaan. De Zeeuw is nog wel boos dat hij niet ruim van tevoren is ingelicht. "Je moet overal zelf achter komen", zegt de uitbater.

TROUWEN

Teleurgesteld is ook Lisette van Eijk. Zij had willen trouwen in het stadhuis van Utrecht, maar dat gaat niet door. Ze vindt het vooral jammer dat de gemeente haar niet heeft gewaarschuwd voor de tourstart. Ook andere stellen zijn uitgeweken naar een andere locatie, zegt de gemeente.
Enkele bewoners en ondernemers zijn inmiddels officieel op de hoogte gesteld van de afsluitingen, maar de grote publiekscampagne moet nog beginnen. Dit weekend krijgen de meeste adressen in de zones die dichtgaan een brief.
Volgens de gemeente had eerder aankondigen van de maatregel geen zin. "Als je dat veel eerder doet, is het vaak niet meer 'top of mind' bij mensen", zei een woordvoerder van de gemeente eerder. Dan zouden ze alsnog te laat zijn met het aanvragen van het vignet. Aanvragen van een vignet kan tot 29 juni.

Ondernemers en inwoners van Utrecht hebben kritiek op tour-vignet

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.