Boek over Stelling van Honswijk in Houten

SCHALKWIJK - De Stelling van Honswijk, gelegen aan de Lek in de gemeente Houten, is onderwerp van een boek door archivaris Douwe Koen uit Maarssen. De stelling is drie keer bemand geweest en daar zijn veel bijzondere verhalen over te vertellen, zegt Koen.
Zo is de stelling in 1870 voor 9 weken, tijdens WO-I in 1914 en 1918 vier jaar lang en een jaar lang tussen 1939 en 1940 bemand geweest. Omdat het gebied rond de stelling onder water werd gezet, zijn aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een paar duizend mensen geëvacueerd, zegt Koen.
Echt gevochten is er nooit, maar er waren wel regelmatig oefeningen. En daar ging ook wel eens iets mis, zegt Koen. Zo werd iemand in 1870 gedood bij het demonteren van een bom. Een ander raakte zwaar gewond en beide armen moesten worden geamputeerd.
Verder werden de gebouwen na de Tweede Wereldoorlog gebruikt om 'foute' Nederlanders op te sluiten. Daar zijn ook veel verhalen over te vertellen, aldus Koen, want de gevangenen werden allesbehalve goed behandeld.
De stelling is onderdeel van Fort Honswijk, waar ook een ronde bakstenen toren deel van uitmaakte. Die was ooit 20 meter hoog, maar het bouwwerk is verlaagd want het was te kwetsbaar voor artilleriebeschietingen. Toen het werd gebouwd in 1846 was het een unieke toren, want in die tijd was het bakstenen gebouw bomvrij.
Het boek 'Stelling van Honswijk, Vestinglandschap aan de Lek' wordt woensdagmiddag gepresenteerd.

Archivaris Douwe Koen over de Stelling van Honswijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.