Zoetemelk druk met Utrechtse Tourstart

UTRECHT - Het sportblad Helden Magazine is deze maand geheel gewijd aan de Tour de France. Actrice Victoria Koblenko sprak met een van de gezichten van de Utrechtse Grand Départ en Nederlands succesvolste ronderenner: Joop Zoetemelk (68). Het interview is voorzien van enkele guitige foto's. Thema's: de liefde, mooie meisjes, doping en Zoetemelks rivalen van weleer, Bernard Hinault en Eddy Merckx.
Zoetemelk, die voor de Tourspecial ook nog in zijn gele trui door de Utrechtse straten racete, zegt in het gesprek een echte buitenjongen te zijn: "Ik heb niets met een drukke stad. Dat was vroeger ook zo. Ik word het liefst helemaal met rust gelaten. Met die Tourstart in Utrecht komt er weer veel drukte op me af, komen jullie bij me langs. Eigenlijk is dat niets voor mij. Ik ben ook geen type dat de hele dag met z'n telefoon speelt of achter de computer zit. Ik heb een mailadres, maar er gaan dagen voorbij dat ik mijn mail niet lees. Dan wijst mijn vrouw me erop dat er mail voor mij is binnengekomen."
Over Merckx en Hinault, zegt de ex-renner: "Met Hinault ben ik nog steeds heel goed en met Merckx heb ik nog steeds geen contact. We liggen elkaar niet. Hij noemde me 'wieltjeszuiger' en dat heeft me met name in België jaren achtervolgd. Het zij zo. Ik ga ook daar verder niet op in. Ik praat liever over Hinault."
Koblenko vraagt Zoetemelk ook nog over de meisjes die vroeger langs het parcours stonden. "We keken heus weleens of er mooie meisjes langs de weg stonden en soms zochten we iemand uit om even nat te spuiten, om een beetje aandacht te trekken. Maar ook daarin was ik een van de meest bescheiden renners." En over vrouwelijke fans: "Ik heb daar nooit zoveel last van gehad, niet van vrouwen en niet van fans. Ik denk ook dat het een bewuste keus van me was. Ik was echt alleen met fietsen bezig en als ik niet met fietsen bezig was, was ik blij als ik even thuis was."
Zoetemelk woont al jaren met plezier in Frankrijk. "Ik ben nu heel gelukkig. Dat kun je ook wel zien, denk ik. Kijk nou eens naar buiten. We hebben daar negentien herten lopen, is dat niet prachtig? Dus laten we een mooie fles champagne openen, dat doen we vaker als er bezoek komt. Mag ik met Dany, jou en jouw mensen toosten op ons aller geluk. En maak er een mooi verhaal van. Ik ben heel benieuwd. Proost!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.