Utrecht Monitor: veel Utrechters slachtoffer misdrijf

UTRECHT - Van de Utrechters is 27 procent naar eigen zeggen afgelopen jaar slachtoffer geweest van criminaliteit, fors meer dan de 19 procent die landelijk geldt. Dan gaat het vooral om diefstal. Van de grote steden scoort alleen Amsterdam hoger. Dat blijkt uit de Utrecht Monitor 2015.
De monitor geeft cijfers en trends op allerlei gebieden. "U krijgt ook een beeld van het ondernemersvertrouwen (dat in Utrecht gelukkig groeit), en van de mening van onze inwoners over de gemeentelijke voorzieningen, bijvoorbeeld op het gebied van sport en cultuur", schrijft burgemeester Van Zanen in het voorwoord.
Op het gebied van de economie is er een lichte toename van aantal banen te melden. Wel blijft de werkeloosheid stijgen. Ook hebben nog steeds veel mensen te maken met schulden, maar hoeft de stad steeds minder WW-uitkeringen te betalen.
De gemeente Utrecht groeit harder dan de rest van Nederland en iets meer dan de helft van de Utrechters is alleenstaand. De stad staat internationaal gezien steeds meer op de kaart, vooral vanwege het fietsen. Daar zijn de Utrechters zelf ook tevreden over. Ergernis is er over lawaai en afval, al helpen steeds meer Utrechters mee om de buurt schoon te houden.

BUURTTEAMS

Uit de monitor blijkt dat de meeste inwoners tevreden zijn over de buurtteams. Die moeten Utrechters onder meer helpen met de gevolgen van de nieuwe taken van de gemeente op het gebied van zorgondersteuning. Ook Wmo-cliënten zijn grotendeels tevreden over de steun die ze is geboden.
Op het gebied van veiligheid blijkt dat bijna vier op de tien Utrechters zich wel eens onveilig voelde in 2014. Dat verschilt niet van 2013, maar het aantal inwoners dat zich vaak onveilig voelt, is wel gestegen. Van de Utrechters is dus 27 procent naar eigen zeggen afgelopen jaar slachtoffer geweest van criminaliteit.

STUDENTEN

Toch willen veel mensen in de Domstad gaan wonen. Alleen Amsterdam is populairder. In Utrecht blijven meer studenten hangen dan in andere universiteitssteden en de stad kent het fenomeen vergrijzing niet. Al zijn er wel meer bejaarde allochtonen in de stad gaan wonen.
Al deze mensen wonen in een stad die steeds drukker wordt. De handel in koophuizen is toegenomen en de tijd dat een huis te koop staat gedaald van 150 naar 94 dagen. De gemiddelde huizenprijs ging met 6.500 omhoog naar 221.500 euro. Het aantal verhuurde sociale woningen steeg met 9 procent.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.