NS-personeel wordt niet bewapend

UTRECHT - Personeel van de NS krijgt geen wapenstok of pepperspray in de strijd tegen agressieve passagiers. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft dat woensdag in een brief laten weten aan de Tweede Kamer.
Een conducteur die bewapend is, zou volgens Van der Steur andere reizigers kunnen verwonden. Ook zouden de geweldsmiddelen afgepakt of gebruikt kunnen worden tegen de conducteur of passagiers. FNV Spoor vindt de uitspraak van de minister kortzichtig.

BEWAPENING

FNV Spoor pleitte in april voor meer bewapening voor het personeel na enkele incidenten waarbij conducteurs werden mishandeld, onder meer op Utrecht Centraal en station Abcoude. Het Utrechtse spoorbedrijf en de vakbonden laten weten begrip te hebben voor de overweging van de minister.
In maart spraken kabinet, vakbonden en NS al een aantal maatregelen af om agressie in de trein tegen te gaan. Zo komt een stationsagent op de twintig grootste stations, gaan toegangspoortjes op stations versneld dicht en komt er meer cameratoezicht.
Conducteurs hebben in Nederland geen wapens. Alleen medewerkers van de dienst veiligheid en service hebben een wapenstok en handboeien.

Reactie vakbond

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.