Bij de 'beruchte' zwanendrifter in Nieuwerbrug zijn 87 zwanen in beslag genomen

WOERDEN/NIEUWERBRUG - Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie Krimpenerwaard hebben afgelopen dinsdag 87 jonge knobbelzwanen aangetroffen bij zwanendrifters in Nieuwerbrug.
De zwanen zijn door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in beslag genomen omdat de zwanendrifters niet konden aantonen dat de 87 zwanen afkomstig waren van gefokte ouderparen. 46 van de 87 zwanen hadden ook nog eens een verkeerde pootring om.
Knobbelzwanen mogen volgens de Flora- en Faunawet alleen verhandeld worden als de legaliteit van de dieren kan worden aangetoond. De zwanen moeten worden geringd met een pootring die aan strenge eisen voldoet. Houders moeten bovendien kunnen aantonen van welke ouderparen hun zwanen nakomelingen zijn. De houders konden dat in dit geval niet.
Eind mei werden 35 zwanen die van dezelfde zwanendrifter onderweg waren naar België in beslag genomen vanwege overtreding van de Flora- en Faunawet en de Wet Dieren.

ZWANENDRIFTERS

Zwanendrifters vangen zwanen voor onder meer de veren, het dons en het vlees. Sinds 2013 is deze manier van vogels houden verboden, maar de drifters hebben een maas in de wet gevonden waardoor ze toch door kunnen blijven gaan met hun werkzaamheden. De zwanen worden nu als siervogels gehouden en daar kan de overheid niets tegen doen.
Eerder dit jaar deden zes gemeenten in het Groene Hart, waaronder Woerden en Oudewater, een oproep aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken om het zogenoemde zwanendriften helemaal te verbieden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.