Eis: 10 maanden voorwaardelijk en behandeling voor afperser De Mol

ZEIST - Justitie eist een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden en behandeling tegen de vermoedelijke afperser van de familie De Mol. Ook moet hij 50.000 euro schadevergoeding betalen aan Linda de Mol.
Volgens het OM terroriseerde Dirk M. uit Zeist ruim een jaar lang de gezinnen van John en Linda de Mol. Dat deed hij met dreigbrieven waarin hij 5 miljoen euro eiste.
Tijdens de zitting eerder op de dag werd duidelijk dat M. lijdt aan een zeldzame vorm van dementie die zijn empathisch vermogen ernstig aantast en tot dwangmatig gedrag leidt. Volgens de neuroloog C. Jonker is de frontaalkwab van M. ernstig aangetast. Dit deel van de hersenen beïnvloedt onder meer het gedrag en de emotie van de mens. De Zeistenaar is als gevolg van deze frontotemporale dementie daarom sterk verminderd toerekeningsvatbaar, aldus de neuroloog.

HERSENSCAN

De conclusies komen na een in maart gemaakte hersenscan die tijdens de zitting werd getoond. Volgens Jonker laat de foto een "ernstig beeld" zien. Tijdens de behandeling achtte hij het zeer onwaarschijnlijk dat M. zijn ziekte simuleert. "Het is moeilijk om dit beeld te faken", aldus de neuroloog.
Jonker gaf verder aan dat M. vrijwel zeker ook al ziek was in de periode waarin hij de familie De Mol dreigbrieven stuurde. "Dit is niet van vandaag op morgen ontstaan." Toch zien de deskundigen de MRI-scan niet als onomstotelijk bewijs dat M. al ziek was toen hij met zijn daden begon.
Tijdens de rechtszaak reageerde M. geëmotioneerd op zijn detentie en de periode die daarna volgde. Volgens zijn advocaat ging het in de cel heel slecht met zijn cliënt. Omdat eerder uit onderzoek bleek dat hij aan dementie lijdt, werd Dirk M. daarom in april vrijgelaten.

GELD

Ondanks zijn dementie, maakte Dirk M. tijdens de zitting een heldere indruk. Hij gaf aan de bedreigingen te hebben geuit om geld in te zamelen voor arme mensen in Indonesië en Zuid-Afrika. "En geld voor voedselbanken." Met de opbrengst wilde hij mensen van de voedselbank in Zeist een envelop met 100 euro geven.
De Zeistenaar wilde alleen geld van John de Mol, niet van zijn zus Linda. Hij bedreigde de blonde tv-presentatrice om de boodschap duidelijk te maken. "Er moest dreiging van uitgaan", aldus de verdachte. Het uiten van de bedreigingen was volgens Dirk M. ook spannend. "Alles moest goed gaan, maar het gaf geen gezonde spanning."

DREIGBRIEVEN

Ook de inhoud van de dreigbrieven kwam tijdens de rechtszaak ter sprake. Zo heeft de 71-jarige afperser het in de brieven vanaf het begin over een "kat- en muisspel met als inzet 5 miljoen". In de laatste brief worden uitgever, De Mol en SBS6 bedreigd als er niet betaald wordt. "Dan krijgen ze een Oosterse behandeling", aldus Dirk M. in de brief.
Volgens een verklaring van Linda de Mol werd het dreigingsniveau van de brieven laag ingeschat, maar had ze toch veel last van de afpersing. Nadat ze in het tv-programma Jinek vertelde over de bedreigingen, ontving ze meteen daarna een brief met een verdubbeling van het geldbedrag dat geëist werd. Dat zou bij Linda "kei en keihard" zijn aangekomen.

EXCUUSBRIEVEN

Nadat Dirk M. eind vorig jaar werd opgepakt voor zijn betrokkenheid bij de afpersing, schreef de verdachte excuusbrieven aan John en Linda de Mol. Tijdens de rechtszaak verklaarde de advocaat van M. dat hij zijn cliënt afraadde deze brieven te versturen omdat het "lange, onsamenhangende epistels" waren.
Hoewel M. excuusbrieven schreef, toonde hij donderdag geen berouw. Volgens eigen zeggen zou hij alleen gehandeld hebben en zijn vrouw van niets geweten hebben. Daarbij zou hij zich door niemand hebben laten inspireren. Ook leek hij zich niet te beseffen wat hij met de brieven aanrichtte. "Het doel heiligde de middelen."

SCHADEVERGOEDING

Als gevolg van geleden schade, liet Linda de Mol via een verklaring weten een vergoeding van 50.000 euro te willen als gevolg van materiële schade, zoals het inhuren van beveiliging. Dirk M. verklaarde dat bedrag wel te willen betalen.
M. bekende eerder verantwoordelijk te zijn voor de afpersing van de familie De Mol. Hij werd 3 december opgepakt. Volgens het OM terroriseerde hij ruim een jaar lang de gezinnen van John en Linda de Mol. Dat deed hij met dreigbrieven waarin hij 5 miljoen euro eiste.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.