Hollandse Nieuwe te laat

WIJK BIJ DUURSTEDE/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Op 10 juni zou de Hollandse Nieuwe over de toonbanken moeten rollen, maar dit jaar kwam de haring een week later.
Omdat de vis nog niet vet genoeg was, kon de viskraam in Wijk bij Duurstede donderdag de klanten pas blij maken. Het is druk voor de viskraam van Lammert Jan de Graaf. Eindelijk is de vis vet genoeg om verkocht te worden. "Het haringseizoen is een week later van start gegaan, want de vis had nog niet het vetpercentage van 16%. Dat komt door het slechte weer in Scandinavië," vertelt De Graaf. Doordat de zon zich niet veel liet zien, kon de plankton in de wateren niet groeien. De haringen zo kregen niet voldoende plankton binnen om op tijd vet te worden.
Maar al is de vis een week te laat, de klanten zijn enthousiast over deze 'Scandinavische Nieuwe'. "De Hollandse Nieuwe is een begrip van vroeger. Toen kwamen haringen alleen maar uit de Noordzee, nu worden ze ook in Schotland en Scandinavië gevangen."

Reportage over de Hollanse Nieuwe

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.