Boeren Stichtse Vecht willen gentechvrije zone

STICHTSE VECHT - Biologische boeren in Stichtse Vecht willen dat de gemeente het verbouwen van genetisch gemanipuleerde gewassen in de gemeente verbiedt en een gentechvrije zone instelt. De boeren zijn bang dat biologische keurmerken onder druk komen te staan en dat de biodiversiteit verminderd.
Het verzoek van de boeren is opvallend, want eigenlijk beslist de Europese Unie over zulke vraagstukken. Toch kan de gemeente Stichtse Vecht invloed uitoefenen op het beleid, zegt wethouder Franko ?ivkovic-Laurenta. "Maar ik weet nog niet of we dat wel of niet moeten doen. Op dit moment zijn we vooral bezig met het uitzoeken wat gentech eigenlijk is", zegt hij. "En of wij als gemeente wel een rol willen spelen in de discussie."
Genetisch gemanipuleerde groente kan bijvoorbeeld goed bestand zijn tegen bepaalde bestrijdingsmiddelen, waardoor boeren makkelijker gif in kunnen zetten bij de bestrijding van ongedierte. Maar gentech kan ook betekenen dat een gewas juist niet wordt aangetast door ongedierte, waardoor er juist minder gif nodig is.

KRUISBESTUIVING

In Europa mogen boeren beperkt genetisch gemanipuleerde gewassen buiten het laboratorium verbouwen. Biologische boeren zijn bang dat deze gentech kan leiden tot kruisbestuiving. Dat wil zeggen dat genetisch gemanipuleerde gewassen op een natuurlijke manier worden verspreid en terechtkomen op het land van de biologische boeren. Die raken dan hun keurmerk kwijt.
De wethouder schat dat de kans dat Stichtse Vecht daadwerkelijk gentechvrij wordt verklaard op vijftig procent. Als er wordt besloten te komen tot zo'n zone, dan verwacht de wethouder wel een juridische strijd. "We weten nog niet of zo'n besluit juridisch houdbaar is. Er heeft nog nooit iemand bezwaar ingediend tegen zo'n plan. Ook weet ik niet of andere organisaties zoals LTO de strijd met Stichtse Vecht aan zullen binden."
De biologische boeren zijn in ieder geval blij dat de gemeente hun verzoek serieus neemt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.