Historische hangar Soesterberg tegen de vlakte

SOESTERBERG - De Zuluhangar op de voormalige vliegbasis Soesterberg wordt definitief gesloopt. Dat heeft het Ministerie van Defensie vrijdag bekend gemaakt. Historici hadden graag gezien dat het gebouw uit de Koude Oorlog een monumentale status had gekregen.
De hal staat op Camp New Amsterdam dat nog steeds in eigendom is van Defensie. Het gebouw wordt op dit moment gebruikt voor de opslag van voertuigen en ander materieel van een speciale eenheid. Volgens Defensie is de hangar aan het eind van zijn levensduur en is sloop goedkoper dan opknappen. Het in stand houden van de hal zou uiteindelijk tonnen meer kosten.
Daarnaast is de functie van het gebouw als hangar niet meer van deze tijd en zal het ook nooit meer als zodanig gebruikt worden. Op de plek waar de hangar nu staat, komt een nieuw gebouw dat aan de moderne eisen voldoet.

SCRAMBLE

Volgens historici is de oude Zuluhangar een kroonjuweel van de Koude Oorlog. De Amerikanen hadden in de hal twee straaljagers staan die binnen vijf minuten de lucht in konden om vliegtuigen uit het voormalig Oostblok te onderscheppen.
De piloten en het grondpersoneel sliepen en woonden per toerbeurt in de hangar. Daarmee is het volgens kenners een uniek en zeldzaam militair gebouw in Noordwest-Europa. De hangar verloor zijn functie toen de Amerikaanse luchtmacht in 1994 vertrok.
Defensie heeft onderzoek laten doen naar de geschiedenis van het gebouw en erkent dat het historische waarde heeft. Toch krijgt de hanger geen monumentale status van het Rijk waardoor sloop geen probleem is. Wanneer begonnen wordt met het ontmantelen van de hal, is nog niet bekend.

Historische beelden van de hangar

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.