Fietsende Nederlander leeft half jaar langer

UTRECHT - Nederlanders leven door hun gewoonte om te fietsen gemiddeld een half jaar langer dan de niet-fietsende wereldbevolking. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht in een studie gepubliceerd in de American Journal of Public Health.
Ook voorkomt fietsen ongeveer 11.000 sterfgevallen per jaar in ons land. "Dat onze Hollandse fietscultuur ons gezonder maakt, vermoedden we al, maar hoeveel gezonder was nooit bekend'', stellen de onderzoekers. Zij baseren zich op gegevens van de Werelgezondheidsorganisatie (WHO), fietsstatistieken van het CBS en enquêtes onder ongeveer 50.000 Nederlanders.

LANGER

De onderzoekers becijferden dat mensen gemiddeld ongeveer een uur langer leven door elk gefietst uur. Een gemiddelde Nederlander zit zo'n 75 minuten per week op de fiets. "Met 75 minuten fietsen per week kom je voor Nederlanders dan op ongeveer een half jaar langer

leven uit.''
Utrecht is een fietsstad bij uitstek. De Amerikaanse nieuwsorganisatie CNN riep Utrecht in 2014 uit tot de beste fietsstad van de wereld. De zender heeft de lijst gebaseerd op de uitkomsten van een onderzoek van de Deense organisatie Copenhagenize, waar Utrecht op de derde plek komt.

STALLING

Bij Utrecht Centraal wordt momenteel gebouwd aan de grootste fietsenstalling ter wereld. In 2016 gaat die gedeeltelijk open. Er is dan al plek voor 6000 fietsen. In 2018 moet de hele stalling klaar zijn, er kunnen dan 12.500 fietsen staan.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.