Breukink: "Nederlander in het geel was in mijn tijd niet zo bijzonder"

UTRECHT - Lars Boom zorgde in 2014 na negen jaar weer voor een Nederlandse ritzege in de Tour de France. Voor de laatste landgenoot in het geel moeten we terug naar het jaar dat George Bush Ronald Reagan opvolgde als president van de Verenigde Staten, de Berlijnse Muur neerging en RTL-Véronique de eerste commerciële televisiezender werd naast Nederland 1, 2 en 3.
Het was 1989 en Gerard Joling voerde de Top 40 aan met No More Bolero's toen Erik Breukink in Luxemburg de gele trui veroverde. Mocht Tom Dumoulin op 4 juli in Utrecht hetzelfde presteren staat het land op zijn kop en wacht eeuwige roem.

VERANDERD

Maar de Tour is erg veranderd, zegt Breukink. "Het waren andere tijden. In die jaren was het niet zo bijzonder dat een Nederlander in het geel reed. Alles wordt nu uitvergroot, alle ogen zijn op je gericht. Er waren toen nog geen avondprogramma's."
Breukink reed in 1989 zijn proloog en volgde naast commentator Jean Nelissen hoe de concurrentie zich stuk beet op zijn tijd. Geen hectiek, geen collectieve gekte. "Het ging er toen niet zozeer om of er weer een Nederlander in het geel zou rijden maar of we de Tour weer eens zouden winnen."

DUMOULIN

Breukink acht Dumoulin - en misschien ook Lars Boom - in staat met een ritzege in Utrecht de eerste Nederlander te worden sinds 1989 die de gele trui in de Tour krijgt overhandigd. "Dat zal wat teweeg brengen", weet Breukink.
Breukink herkent wel iets van zichzelf in Dumoulin. ,,Zijn houding op de fiets. Ik had een vrij natuurlijke aerodynamische houding, dat zie ik bij hem ook. De lengte van die tijdrit in Utrecht (13,8 km) is ook gunstig voor Tom. Lars Boom kan ook een goede proloog rijden, maar voor hem is het misschien net iets te lang. Ik maak me over Tom in ieder geval geen zorgen dat hij niet met de druk om kan gaan. Hij is een nuchtere jongen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.