Hulp uit Wageningen voor zieke kastanjes Woerden

WOERDEN - Onderzoekers van Wageningen University gaan proberen zieke kastanjes langs het Exercitieveld te genezen. De bomen lijden aan de bloederziekte waardoor ze scheef groeien en uiteindelijk dood zullen gaan.
De universiteit kwam erachter dat de bloederziekte geen virus is, maar een bacterie die bij een temperatuur van 40 graden of hoger sterft. Door de bomen 'in te pakken' met tuinslangen gevuld met warm water kunnen bomen behouden blijven. Eerste tests in het Gelderse Huissen zijn goed verlopen.
Op dit moment worden de bomen geïnspecteerd om te zien of ze gered kunnen worden met de warmwaterbehandeling. Voor sommige bomen is het al te laat. Die zullen worden gekapt.

FACELIFT

Voor het Exercitieveld zijn recent plannen gemaakt voor een facelift. Die worden voorlopig niet uitgevoerd, zodat de onderzoekers tijd hebben de bomen te inspecteren en waar mogelijk te genezen. "De opknapbeurt loopt wat vertraging op, maar dat nemen we voor lief", aldus wethouder De Weger van Woerden.
"Het zou mooi zijn als we bomen waarvan we dachten dat ze om moesten toch kunnen behouden", aldus De Weger. "Dan kunnen we er nog jaren van genieten."
Eind dit jaar wordt begonnen met het behandelen van de eerste bomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.