Regels voor internaten en opvanghuizen

UTRECHT - Jeugdverblijven, waaronder moskee-internaten en opvanghuizen, krijgen te maken met strengere regels. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wet die dat mogelijk maakt. In 2012 kwamen de moskee-internaten onder de aandacht na mediaberichten over misstanden.
Na de berichtgeving liet de gemeente Utrecht weten dat de moskee-internaten in de stad veilig zijn, maar dat ze destijds niet over alle vereiste vergunningen beschikten. Raadsleden die op bezoek waren geweest, beaamden dat het er schoon is, Ze pleitten destijds wel voor extern toezicht. De wet die dinsdag is aangenomen maakt dat mogelijk.
Zo zijn internaten verplicht om eens per jaar de gemeentelijke gezondheidsdienst te ontvangen en moeten alle medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen.

VRIJWILLIG

Eerder maakten gemeenten en besturen van verschillende internaten vrijwillig afspraken om de veiligheid en het welzijn voor kinderen in de internaten te vergroten, maar met deze wet worden de regels in heel Nederland hetzelfde.
De regels zijn geldig voor alle particuliere internaten. Daaronder vallen moskee-internaten, maar bijvoorbeeld ook opvanghuizen voor slachtoffers van loverboys.
De Eerste Kamer moet nog wel over de wet oordelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.