GGZ Nederland bezorgd over wachtlijsten kinderpsychiatrie

UTRECHT/AMERSFOORT - GGZ Nederland maakt zich grote zorgen over de problemen in de kinderpsychiatrie. Budgetten raken op, er zijn wachtlijsten en er is onvoldoende kennis bij de wijkteams. Dat blijkt uit onderzoek onder 27 zorginstellingen van GGZ Nederland.
Sinds 1 januari is de gemeente verantwoordelijk voor alle jeugdhulp en het verdelen van het geld. Volgens een derde van de jeugdzorginstellingen zijn er wachtlijsten voor een eerste gesprek met een wijkteam van de gemeente. De helft ervaart ook problemen nádat cliënten naar de geestelijke gezondheidszorg zijn doorverwezen.

VATHORST

RTV Utrecht berichtte vorige week al over de zorgen in het Amersfoortse Vathorst. Kinderen kunnen daar geen hulp meer krijgen in hun eigen wijk. Volgens Medisch Centrum Vathorst was het budget van de gemeente maart dit jaar al op.
Cliënten kunnen ervoor kiezen om de zorg zelf te betalen of ze moeten uitwijken naar een praktijk in een andere wijk. "Dat is heel jammer want de zorg moet zo centraal mogelijk zijn, met korte lijnen", aldus kinderpsycholoog Jeannet van de Wolfshaar van Medisch Centrum Vathorst.

KENNIS

De problemen worden vooral veroorzaakt doordat wijkteams onvoldoende kennis hebben van de psychische jeugdzorg, constateren de zorginstellingen. Daarom pleit GGZ Nederland ervoor dat zorgaanbieders actiever betrokken worden bij de wijkteams.

ADMINISTRATIE

Verder zijn er administratieve problemen sinds de overheveling van de jeugdzorg van het Rijk naar gemeenten, blijkt uit het onderzoek. Tweederde van de zorginstellingen wordt bijvoorbeeld veel te laat uitbetaald doordat elke gemeenten weer andere eisen hanteert bij facturatie. GGZ Nederland pleit daarom voor uniformering.

SAMENWERKING

"Regionale of bovenregionale samenwerking tussen gemeenten en regio's kan wachtlijsten en opnamestops tegengaan. Deze samenwerking kan ook ten goede komen aan het behoud van de bij ggz-instellingen aanwezige kennis", stelt GGZ Nederland. De brancheorganisatie wil afspraken maken, zodat gemeenten mensen op een wachtlijst zo goed mogelijk kunnen bemiddelen naar een andere zorgaanbieder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.