Dierenhandelaar Woerden in beroep tegen straf

WOERDEN - Woerdenaar Willem P. legt zich niet neer bij de straf die hij twee weken geleden kreeg voor grootschalige illegale handel in exotische dieren. P. kreeg, naast een boete van 10.000 euro, een gevangenisstraf opgelegd van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Omdat die straf hoger is dan de tijd dat hij in voorarrest zat, moet hij alsnog de cel in.
P. handelde vanuit een loods aan de Rietveld in ondermeer apen, vleermuizen, zeldzame vogels en katachtigen. In 2012 werden de dieren tijdens een inval in de schuur gevonden. De recherche ontdekte toen een netwerk van dierenhandelaars dat via vervalste documenten de dieren aan particulieren over de hele wereld verkochten. Behalve P. werden nog drie verdachten veroordeeld voor hun aandeel in de handel.
Volgens de advocaat van P. heeft hij niets verkeerd gedaan. Ze wil dat een andere rechter nog eens naar de zaak kijkt, omdat de Europese regels over dierenhandel zwaarder wegen dan de strengere Nederlandse regels.
Volgens het Openbaar Ministerie verzon de man met zijn medeverdachten allerlei constructies om de dieren wereldwijd te verhandelen. Zo zouden ze gebruik maken van de 'dierentuinroute': de dieren leken bestemd voor een dierentuin, maar gingen feitelijk veelal naar andere gebruikers en afnemers.
Wanneer de zaak voor het Gerechtshof in Arnhem dient, is nog niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.