Politie wil Tourpeloton en reclamekaravaan laten stoppen

UTRECHT - Politiemensen en rijksambtenaren gaan de Utrechtse Touretappes verstoren met cao-acties. De acties worden georganiseerd door de politiebonden. Albert Springer van NPB zegt tegen RTV Utrecht dat hij over de acties heeft gesproken met minister Van der Steur.
Volgens Springer bestudeert de minister het actieplan en is nog niet duidelijk of hij naar de rechter stapt om de acties te verbieden. "Hij moet kijken of de veiligheid of de openbare orde in geding is", zegt Springer.
"We voeren al 15 weken acties", zegt Springer. "Maar het kabinet wil maar niet over de brug komen. Dan moet je met andere acties komen." Volgens hem hebben de politiemensen de afgelopen weken massaal aangegeven achter 'stevige' acties tijdens de Tour de France staan.

TIJDRITPARCOURS

Het plan is dat rijksambtenaren zaterdag 4 juli een protesttocht fietsen op het Utrechtse tijdritparcours. Ze starten omstreeks 13.00 uur en finishen ongeveer een uur later dan de rit van de profrenners begint. De politie zorgt ervoor dat de ambtenaren op het parcours kunnen komen.
Op zondag 5 juli, tijdens de etappe Utrecht-Zeeland, zullen de gezamenlijke politiebonden op de Erasmusbrug in Rotterdam actievoeren voor een 'fatsoenlijke' nieuwe politie-cao. Om 13.00 uur worden daar de voertuigen van de reclamekaravaan van de Tour de France tot stilstand gebracht en aan een verkeerscontrole onderworpen.
"Voor deze locatie is bewust gekozen om de actie op een veilige wijze, zonder publiek langs dit deel van het parcours, te kunnen laten verlopen", licht ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp toe.

PELOTON

De controle stopt pas als in de live-uitzendingen in meerdere Europese landen duidelijk te zien is geweest dat de renners van de Tour de France stilstaan doordat politiemensen actievoeren voor betere arbeidsvoorwaarden.
Minister van der Steur liet vorige week al weten te overwegen dat hij naar de rechter stapt om de acties te verbieden. De politievakbond benadrukte eerder dat de veiligheid van het evenement niet in het geding zal zijn. Er worden rond de Tourstart ruim duizend agenten ingezet om het evenement goed te laten verlopen.

BURGEMEESTER

"Ik zou het zeer betreuren als de vakbonden dit evenement, waar heel veel mensen naar uitkijken, aangrijpen voor cao-acties", aldus burgemeester Jan van Zanen van Utrecht. "Uiteraard heeft iedereen het recht om actie te voeren. Ik ga er daarbij wel vanuit dat de start van de Tour de France in Utrecht en de tweede etappe van Utrecht naar Zeeland ongestoord en veilig verlopen en dat iedereen hiervan kan genieten. Wij gaan hierover in gesprek met de vakbond."


Gesprek met vakbondsman Springer over de acties.
Politie wil Tourpeloton en reclamekaravaan laten stoppen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.