Eigenaren mobiel erfgoed vieren soepeler regels in Amersfoort

AMERSFOORT - In Amersfoort is woensdag voor het eerst het Nationaal Congres Mobiel Erfgoed. Het gaat om erfgoed dat beweegt, zoals oude voertuigen en schepen. Eigenaren lijden onder dubbele regels, maar daar wil de Tweede Kamer nu wat aan gaan doen.
Joke Assink uit Amersfoort heeft twee historische schepen liggen in de Eemhaven en worstelt met de regelgeving. "De hoogte van de regeling is een verplichting, maar willen we onze monumentenstatus uitbouwen, dan moet de zeereling eraf en mogen we niet meer varen met groepen."
Een ander voorbeeld is de hoogte van de plafond. "Dat is net te laag, maar het kan weer net wel dat we ontbijt en lunches verzorgen", zegt Assink. Ze zegt dat veel eigenaren door dit soort regels hun boot of voertuig noodgedwongen moeten verkopen naar het buitenland.
Tijdens het Nationaal Congres Mobiel Erfgoed gaan eigenaren, historici, ambtenaren en politici praten over de tegenstrijdigheden in de wetgeving. Ook nemen de deelnemers een kijkje in de Eemhaven en de Wagenwerkplaats.

'Schipperswijf' Joke Assink uit Amersfoort blij met soepeler regels

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.