Burgemeester en ministers betreuren actieplannen rond Tourstart

UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht betreurt het dat politiemensen en rijksambtenaren de start van de Ronde van Frankrijk aangrijpen om actie te voeren voor een betere cao.
"Uiteraard heeft iedereen het recht om actie te voeren maar ik zou het zeer betreuren als de vakbonden dit evenement waar heel veel mensen naar uitkijken, aangrijpen voor acties'', laat hij woensdag weten in een verklaring. "Ik ga er vanuit dat de start van de Tour de France in Utrecht en de tweede etappe van Utrecht naar Zeeland ongestoord en veilig verlopen. We gaan hierover in gesprek met de vakbond", kondigde de burgemeester aan.
Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, vindt de politieacties "onbegrijpelijk". "Ik vind niet dat het beoogde doel op deze manier moet worden bereikt. Ik hoop dat de vakbonden op hun voornemen terugkomen."

MINISTER

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) gaat kijken of de politieacties tijdens de ritten van de Tour de France in Nederland door de beugel kunnen. Net als alle andere acties worden ook deze beoordeeld op de gevolgen voor de openbare orde en veiligheid. Eventueel volgt een gang naar de rechter.
De minister vindt het 'spijtig dat de politievakbonden het wielerevenement aangrijpen om cao-acties te voeren, liet hij woensdag weten. Hij roept de bonden opnieuw op weer verder te onderhandelen. "Kom weer aan tafel, daar kunnen we voor alle politiemedewerkers een rechtvaardige cao afsluiten." Hij benadrukt dat politiemedewerkers het recht hebben om actie te voeren. "Maar ook deze actie zullen we langs de lat leggen, samen met het lokale gezag en de organisatie."

BLOK

Ook minister Stef Blok (Rijksdienst) betreurt het dat rijksambtenaren actie willen voeren tijdens dit grote publieksevenement. Hij wijst er woensdag in een reactie opnieuw op dat hij openstaat voor verder overleg over een nieuwe cao.
De vakbonden hebben die weken geleden afgekapt, omdat ze willen dat de minister eerst een loonsverhoging aanbiedt. Rijksambtenaren voerden de afgelopen weken al acties om hun eisen kracht bij te zetten, onder meer bij de douane op Schiphol en bij de Belastingdienst.

BOOGERD

Ook oud-renner Michael Boogerd vindt de acties jammer. "Ik zou het vooral zuur vinden voor de organisatie in Utrecht die hemel en aarde heeft bewogen om de Tour naar Nederland te halen."
"Voor hun motieven valt vast iets te zeggen, maar het is jammer dat ze de Tour gebruiken", zegt Boogerd. De oud-renner die tegenwoordig ploegleider is, vraagt zich hardop af of agenten wel echt het parcours op gaan in Utrecht. "Ik moet nog zien of iemand dat durft."

SMEETS

Mart Smeets verwacht niet dat de Tourorganisatie het protest in beeld brengt. Dat zegt de oud-presentator op Radio 1. Ook denkt hij niet dat de Tourkaravaan zal stoppen voor de agenten.

Burgemeester en ministers betreuren actieplannen rond Tourstart

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.